12 januari 2018 Meer nieuws

Greenity-debat: veel verbetering mogelijk op logistiek gebied

Op logistiek gebied valt nog veel te verbeteren in de bloembollen- en vasteplantensector. Vooral als het gaat over de integratie van automatisering en software zijn grote stappen te maken.

Dat bleek dat gisteren tijdens het eerste Greenity-debat dat tijdens de Mechanisatiebeurs in Vijfhuizen plaats vond. Een panel van vijf ondernemers ging in gesprek over logistiek aan de hand van vijf stellingen die betrekking hadden op logistiek, tracking en tracing en nieuwbouw. Er was volop discussie tussen panelleden en de aanwezige vakgenoten in de zaal.

Geen toekomst zonder moderne software

Een van de stellingen luidde ‘een bedrijf heeft geen toekomst zonder moderne software’. Een enkele aanwezigen zag wel mogelijkheden voor ambachtelijke telers, mits zij ondersteuning krijgen van een exporteur. De meeste aanwezigen denken dat moderne software noodzakelijk is met het oog op tracking en tracing.

Panellid Leo Kapiteijn van Kapteyn stelde dat dat goede software uiteindelijk ook kan betekenen dat hetzelfde werk met minder mensen kan worden gedaan, waardoor de investering zich op termijn terugverdient.

‘De sector loopt hopeloos achter’

Bezoeker Patrick van Steijn vindt dat de sector nog stappen moet maken op softwaregebied. “We lopen hopeloos achter. We krijgen nog handgeschreven orderbriefjes. Dat kan niet meer, met het oog op tracking en tracing.”

Bezoeker Jan Willem de Vries van Wageningen University & Research is dezelfde mening toegedaan. “In de tomatenteelt kijken ondernemers naar klantgegevens en naar de weergegevens van hun concurrenten in andere landen. Aan de hand daarvan bepalen ze hoeveel ze produceren. In de sierteeltsector staan we nog maar aan het begin.”

Goede software is onmisbaar

Het panel denkt ook dat goede software onmisbaar is met het oog op tracking en tracing. Panellid Lotte van Rijn van Certhon plaatst wel een kanttekening: “Er zullen altijd ‘groene vingers’ nodig zijn om de softwaregegevens te interpreteren en te vertalen naar de teelt. Dat ambacht blijft.”

Meer over het Greenity-debat is te lezen in Greenity 6 die op 18 januari verschijnt.