28 januari 2020 Meer nieuws

Greenity 59: Led-belichting, Bond en tulpen

De Greenity valt vrijdag met een extra zware dreun op de mat, omdat bij het nummer onder meer ook het magazine over de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk is bijgevoegd. In Greenity 59 een verhaal over led-op-maat voor de tulpen, Jaap Bond, Dag van de Tulp en veel meer boeiends.

Led-verlichting wordt door tulpenbroeiers steeds meer ingezet, zowel bij kwekers die met daglicht telen als kwekers met meerlagenteelt. Wessel van Paassen van Green Simplicity in Andijk helpt broeiers ieder in hun eigen situatie en met hun specifieke wensen aan het ideale lichtrecept. "Tulp is een dankbaar gewas voor led. Met een relatief lage lichtintensiteit zijn de effecten snel zichtbaar."

Jaap Bond

Volendammer Jaap Bond (62) is sinds deze maand aan de slag als voorzitter van de KAVB. Ook is hij benoemd tot boegbeeld van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, het samenwerkingsverband tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid op het gebied van landbouw, water en voedsel. Greenity vroeg hem naar achterstallig onderhoud, belangenbehartiging en boegbeelden.

Dag van de Tulp

Greenity woonde ook de Dag van de Tulp bij. In het blad is het resultaat van de broeishow, het relaas van KAVB-productgroep Tulp-voorzitter Hans Wessels én de enquête van de Rabobank over de toekomst van de tulpensector terug te vinden. Verder een boeiende bedrijfsreportage over het bol-op-potbedrijf van Jeroen van Vossen in De Zilk, het afscheid van de Westerkoggeflora, het tulpenfestival in Heemskerk, in de serie over waterschappen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, keuzestress bij bodembeheer, onderzoeker Barry Looman van WUR over het aanjagen van onderzoek en Stefan Koopman van Rabobank Nederland, die tijdens de ledendag van de KAVB waarschuwt voor een economische recessie in de Verenigde Staten.