11 maart 2022 Meer nieuws

Greenity 114: laatste keer digitaal

Op de omslag van Greenity 114 staat een foto van transportbanden die lelies naar de Furora Lelie van Bercomex brengen. Deze machine staat bij Kwekerij Bredefleur in Luttelgeest en inderdaad, het gaat hier om lelies. Dit is de eerste bosmachine voor lelies die meer doet dan alleen bossen.

De Furora Lelie haalt de slappe stelen eruit, telt de knoppen en bepaalt de lengte en steeldikte. Daarnaast is het eindresultaat minstens zo goed als bij handmatig sorteren.

Aanpassingen nodig

Inmiddels draait de machine naar volle tevredenheid. Daarvoor waren ook aanpassingen nodig in de inzet van werknemers. Zo vertelt Peter Evers, mededirecteur Kwekerij Bredefleur: “Normaal gesproken verwerkten we vier dagen bloemen, nu zijn dat er vijf. Bovendien nemen we niet meer allemaal tegelijk pauzes, maar wisselen we dat af. Daardoor kan de machine doorwerken en is de productie gestegen van 6.000 naar 7.000 stuks per uur. Het businessmodel van ons bedrijf is vlakker geworden. Er zijn minder pieken en dalen, er is meer rust.”

Meer lezen over de ontwikkeling

De Furora Lelie is er niet zomaar gekomen. Het heeft namelijk jaren geduurd voordat er daadwerkelijk lelies met de machine werden verwerkt. In de nieuwste Greenity, nummer 114, is meer te lezen over de ontwikkeling van de Furora Lelie. Onze abonnees kunnen het verhaal vinden op pagina 26.

Neem een abonnement

Geen abonnee maar toch nieuwsgierig? Greenity 114 is tot eind maart gratis digitaal te lezen. Deze tijdelijke service om het lezen van Greenity in de thuiswerkperiode makkelijker te maken stopt na dit nummer. De meeste coronaregels zijn immers losgelaten. Wil je Greenity blijven lezen? Sluit dan een abonnement af. Op dinsdag en vrijdag verstuurt de redactie ook een nieuwsbrief. Daar kunt je je gratis op abonneren.

Inhoud Greenity 114

Weten wat er nog meer te lezen is in Greenity 114? Bekijk de inhoudsopgave of begin meteen met lezen.