14 januari 2022 Meer nieuws

Greenity 110: Helleborus geeft kleur

De eerste cover van 2022 is meteen een kleurrijke. Deze foto is gemaakt bij kwekerij Nachtvlinder. Eigenaresse Ellen Akerboom werkt samen met haar ouders Gerda en Peter aan de veredeling van Helleborus en levert jonge plugplanten aan kwekers.

In Greenity 110 is een reportage te lezen over deze kwekerij. Zo is de onderneemster bewust niet bezig met het kweken van een perfecte plant. “Ik wil zien hoe ze het doen onder niet-ideale omstandigheden. Ik verwen ze niet en teel niet met kunst- en vliegwerk. Zo zie ik welke van nature het sterkst zijn.”

Al honderd jaar

In de bloembollenwereld zijn er genoeg oude cultivars. Maar een honderdjarige die nog dominant is, dat komt zelden voor. De hyacint ‘Pink Pearl’ is zo’n zeldzaamheid. Deze eeuweling is geliefd, maar heeft ook zijn lastige kanten. Een kweker, veredelaar, exporteur en broeier vertellen over deze roze hyacint. Uiteraard is er ook aandacht voor de winner: Joseph Willem Antonius Lefeber.

In deze editie staat nog een honderdjarige, namelijk Jan de Wit & Zonen uit Enkhuizen. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Jan de Wit het bedrijf stichtte. Hoe gaat het nu? Kansen zien en geduld hebben, gecombineerd met kwaliteit en betrouwbaarheid, daar draait het anno 2022 nog steeds om.

Benieuwd wat er nog meer in staat? Bekijk de inhoudsopgave of begin meteen  met lezen.