11 januari 2018 Meer nieuws

Goed begin van het showseizoen

Tijdens de CNB Bloem- en relatiedagen verzorgde de KAVB-commissie van nomenclatuur een keuring. Op de show is een groot aantal gewassen tentoongesteld.

Lelie

Verschillende veredelaars laten een mooie selectie van hun materiaal zien. Van Zanten Flowerbulbs uit Hillegom zet een grote collectie neer. Mak Breeding zendt eveneens een grote collectie vazen in waarbij ‘werklelie’ ‘Asterian’ opvalt. Ook Marklily laat een mooie collectie zien.

De jury vond de Oriëntal-potlelie ‘Magny Cours’ (foto boven) de beste lelie van de show. Mooie strakke planten in perfecte kwaliteit en veel bloemen. Deze potlelie is ingezonden door Boltha uit Breezand.

Tulp

Er is een groot aantal tulpen op kist (als marktbroei) te zien. De kwaliteit is zonder meer goed. De beste kist tulpen van de show is ‘Red Stone’  (foto onder) van J. Borst Bloembollen uit Obdam. “Een prima kist en een opvallend mooie stand, werkelijk perfect”, aldus de jury.

J.W. Reus Bloembollen uit De Goorn kreeg de tweede prijs met ‘Timeless’.

Er zijn mooie potten van Marax te zien. Diverse inzenders laten een groot aantal vazen met afgesneden tulpen zien. J. Borst Bloembollen scoorde hier met ‘Icoon’.

Hyacint

Dit jaar is er een zeer goede inzending hyacinten. Stefan van der Vlugt heeft de beste inzending waarvoor hij een gouden medaille krijgt. Beste hyacint van de show is de pot R31149 van J.F.M. Hogervorst met een frisroze kleur (foto onder). De beste vaas is ‘Johanna’ van Van Noort Hyacinten. “Goed op kleur en goede rijpheid.”

Narcis

Inzender M.H. van der Zon & Zn uit Lisse scoort met twee potten. De nieuwe ‘Kapiti Peach’ is de beste narcis van de show. “Een zeer gelijke stand, mooi blad, strakke poot in combinatie met een heerlijke geur.” ‘Orange Comet’ van dezelfde inzender kreeg de derde prijs en de zaailing Fel oranje cup van de combi Van Kampen/van der Salm werd tweede.

Iris

De irisinzending valt op door zijn kwaliteit. Verschillende inzenders laten Hollandse irissen zien. ‘Salvatore’ van Hommes Iris is de beste iris van de show door grote bloemen, mooi groen gewas, stevige stelen en een super kwaliteit voor deze periode van het jaar. De witte ‘Casablanca’ van Irivetta en ‘Hong Kong’ van World Flower trekken tevens de aandacht door hun kwaliteit.

Bijzondere bolgewassen

Crocus gargaricus is door Jos Kuiper in top kwaliteit tentoongesteld. Een zeer bijzondere verschijning in optima forma. De prijs voor het beste bijzondere bolgewas op de show gaat naar deze pot. Iris reticulata’s ‘Pixie’ en ‘Alida’ van Kwekersvereniging Reticulta verdienen een gouden medaille.

Vaste planten

Helleborus Winter Angels ‘Cheryl’s Shine’ is in de ogen van de jury de beste in categorie vaste planten en krijgt daarvoor een eerste prijs. Inzender is Kwekerij Verboom uit Zevenhuizen.

De show is vandaag nog te zien bij CNB in Lisse. Een fotoverslag staat op de Facebookpagina van de KAVB.

Foto’s: KAVB