19 mei 2022 Meer nieuws

'Toelating glyfosaat waarschijnlijk met jaar verlengd'

Europa kondigt binnenkort waarschijnlijk aan dat de toelating van glyfosaat wordt verlengd tot december 2023. De Europese erkenning loopt af op 15 december. Lidstaten moeten voor die tijd beslissen over wel of niet verlengen. Die deadline lijkt niet haalbaar vanwege het hoge aantal reacties tijdens de publieksraadpleging.

Dit meldt Velt, een Belgische vereniging voor ecologisch leven en tuinieren die ook de samenaankoopactie van biologische bloembollen doet.

Meer tijd nodig

Op 15 juni 2021 dienden Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden (samen de AGG of Assessment Group of Glyphosate) een ontwerprapport over glyfosaat in bij de Europese instanties die verantwoordelijk zijn voor het verdere beoordelingsproces. AGG stelde dat glyfosaat geen risico’s voor de menselijke gezondheid inhoudt. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) beoordeelde in 2015 glyfosaat als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens.

Publieksraadpleging

Tussen september en november 2021 werd een publieksraadpleging georganiseerd, waarbij iedereen kon reageren op het rapport van AGG. In totaal kwamen er 416 reacties binnen, waaronder 24 uit België en 11 uit Nederland, aldus Velt. Die kwamen van burgers, overheden, wetenschappers, ngo’s, fabrikanten en bedrijven.

“Door dat hoge aantal heeft EFSA (de Europese Voedselautoriteit) meer tijd nodig om alles te verwerken”, aldus Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. Hij vreest dat de toelating van glyfosaat nu met een jaar wordt verlengd en noemt dat 'geen goede zaak voor mens en milieu'.