1 september 2022 Meer nieuws

23% minder aardgasverbruik voor elektriciteitsopwekking

De Nederlandse glastuinbouw verbruikte de eerste 6 maanden van dit jaar 23 procent minder aardgas voor het opwekken van elektriciteit dan in de eerste helft van 2022. Dit stelt het CBS in haar nieuwste cijfers.

De afname van het gas voor het opwekken van elektriciteit valt samen met het zachte voorjaar van 2022 en hogere energieprijzen, zijn de redenen die het CBS aangeeft in haar maandelijkse cijfers over het gasverbruik.

Over heel Nederland bezien daalde het gasverbruik met 25 procent. In de eerste zes maanden van 2022 werd in Nederland namelijk 17,6 miljard kubieke meter gas verbruikt. Met name de industrie en elektriciteitscentrales gebruikten minder aardgas. In het eerste halfjaar van 2022 daalde het gasverbruik in de energie-intensieve industrie met meer dan 30 procent vergeleken met de eerste helft van 2021. Met name in de aardolie- (-59 procent) en de chemische industrie (-32 procent) werd minder gas gebruikt. Ook werd er 28 procent minder gas verbruikt in elektriciteitscentrales. Ook huishoudens verbruikten minder aardgas, naar schatting werd ongeveer 16 procent minder aardas verbruikt.

De invoer van gasvormig aardgas via Duitsland daalde sterk ten opzichte van vorig jaar, terwijl de invoer van vloeibaar LNG vanuit de VS en Rusland toenam. De gasvoorraden namen in het eerste halfjaar van 2022 toe.