20 juli 2021 Meer nieuws

Gladiolenverkoop op eerste dag Alternatieve Vierdaagse

De Alternatieve Vierdaagse is vandaag, 20 juli, gestart. ZLTO-afdeling Rijk van Nijmegen zorgde om die reden voor een klein beetje Vierdaagsesfeer in de binnenstad. De afdeling verkocht bosjes gladiolen voor het goede doel.

Op dinsdagochtend werd het eerste bosje gladiolen aangeboden aan burgemeester Hubert Bruls. Daarna vertrok de organisatie de stad in om 4.500 bloemen te verkopen. De gladiolen kosten € 3,50 per bos. De opbrengst gaat naar het Marikenhuis in Nijmegen, een inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten.

Meer aandacht voor gladiolen deze periode

De gladiolen kwamen net als vorig jaar bij gladiolenteler Johan Denissen van Denissen Gladiolen Odiliapeel vandaan. Hij merkt dat er deze dagen toch iets meer vraag is naar gladiolen: “Links en rechts worden er wat acties georganiseerd en dat zorgt voor iets meer vraag.”

Veilig wandelen met app

Omdat de gewone Vierdaagse voor de tweede keer op rij niet kan doorgaan vanwege de coronacrisis, startten vandaag rond de 20.000 wandelaars aan de Alternatieve Vierdaagse. Om drukte te vermijden en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan wordt er niet gelopen over het officiële parcours maar op een zelfverkozen locatie. Deelnemers aan De Alternatieve Vierdaagse lopen in hun eigen omgeving met De Alternatieve Vierdaagse app. De app volgt en registreert de afgelegde afstand van de wandelaars.

Symbolische start in Rotterdam

De Vierdaagse is in 1909 begonnen als militaire mars. De gemiddelde conditie van de in het leger dienende jongens moest omhoog. Een meerdaags wandelevenement was een zeer goede training voor de soldaten. Nog steeds doen militairen van over de hele wereld mee aan de Vierdaagse. Daarom is dit jaar de symbolische start van De Alternatieve Vierdaagse in Rotterdam met een detachement van het Korps Mariniers en de Koninklijke Luchtmacht. Vanochtend om 04.30 uur is het detachement van start gegaan. In vier dagen leggen ze 165 kilometer af van Rotterdam naar Nijmegen, met tien kilo bepakking op hun rug.

Foto boven: Deze foto is gemaakt op de laatste dag van de Vierdaagse in 2019.
Foto onder: De start van de Alternatieve Vierdaagse 2021 – Rien de Jong.