3 juni 2019 Meer nieuws

Gladiolen met kleur en geur in KAVB-keuringszaal

Lange stelen, grote bloemen. Dat is het beeld dat de meeste mensen hebben bij de gladiool. In de oorsprongsgebieden komen heel andere typen voor. Een deel van die soorten is onderling goed kruisbaar, zo liet M.G. van Winsen maandag 3 juni zien in de KAVB-keuringszaal in Lisse.

Door onder meer Gladiolus carinatus, G. huttonii, G. tristis en G. orchidiflorus met elkaar te kruisen, ontstonden hybriden met allerlei kleuren. Van Winsen liet de resultaten zien van de derde en vierde generatie. Behalve veel kleur was er ook sprake van veel geur. Dat gold met name een gele selectie (foto rechts), die een zoete geur verspreidt.

Geelgroene Ornithogalum

Sjaak de Groot liet vorige week de geelgroene Ornithogalum pyreanicum zien. Deze week voegt hij daar twee andere soorten aan toe: O. narbonense en O. magnum (foto onder). De laatste maakt lange stelen, waaraan vele tientallen witte, stervormige bloemen komen. Mooi voor in de tuin en voor de snijbloementeelt.

Voorproefje Dutch Lily Days

Mak Breeding laat als voorproefje van de Dutch Lily Days een aantal eigen aanwinsten zien, waaronder de gele ‘Eldoret’ en de witte ‘Devola’ (foto boven), in beide gevallen OT-hybriden.