11 januari 2018 Meer nieuws

Gezond wonen met hortensia

Onderzoekers van Fytagoras Plant Science uit Leiden tonen aan dat de kamerhortensia een gezond binnenklimaat bevordert.

Door de sterk vochtregulerende werking draagt de hortensia bij aan een goede luchtvochtigheid in huis. Klachten als droge huid, hoofdpijn en droge ogen nemen af en bewoners voelen zich prettiger met deze kamerplant in het interieur.

Zo werkt het

Uit het onderzoek van Fytagoras blijkt dat er geen andere kamerplant is die zo goed verdampt en daarmee zo’n positieve bijdrage levert aan de luchtvochtigheid in huis. Berekend is dat negen kamerhortensia’s in vier uur een slechte luchtvochtigheid van 30 procent verhogen naar een gezond niveau (40 procent).

‘Hoe meer hortensia’s, hoe beter de relatieve luchtvochtigheid’

Professor dr. Bert van Duijn: “Voor een gezond binnenklimaat is een hogere luchtvochtigheid aan te bevelen. Ten minste twee kamerhortensia’s per woonruimte helpen daarbij, maar hoe meer hortensia’s hoe beter de relatieve luchtvochtigheid.”

Droge lucht

Een gezond binnenklimaat heeft een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. In de koude maanden ligt deze waarde vaak veel lager. Het goed ventileren van de woning is dan niet voldoende, want buiten is er meestal ook sprake van droge lucht. Hoofdpijn, droge ogen, een droge huid en lusteloosheid zijn daarbij veel voorkomende klachten.

Bekijk ook de video ‘De wonderlijke werking van hortensia’