16 oktober 2020 Meer nieuws

Geur schimmels van invloed op richting wortelgroei

Wortels blijken te reageren op geuren die nuttige en schadelijke schimmels in de grond afgescheiden. Ze doen dit door naar de schimmels toe te groeien, of ze juist te negeren. Dit biedt kansen voor gewasbescherming.

Dit heeft een positieve invloed op de uiteindelijke gezondheid van een plant, zo meldt Wageningen University & Research. Blootstelling aan de juiste schimmels kan soms zelfs resulteren in bescherming tegen insecten en wormen die zich voeden met planten en hun wortels.

Invloed op richting

Recente studies laten zien dat wortels de geuren van microben in de bodem opmerken en dat geuren van bodembacteriën of bodemschimmels bijvoorbeeld de vertakking en lengte van plantenwortels kunnen beïnvloeden. Tot op heden was echter onbekend of microbiële geurstoffen ook van invloed kunnen zijn op de ríchting waarin plantenwortels groeien. Een nieuw proefschrift toont aan dat dit het geval is.

Kansen voor gewasbescherming

Blootstelling van plantenwortels aan schimmelgeuren kan planten minder geschikt maken als voedingsbron voor bladetende rupsen, aaltjes en worteletende insecten. In de zoektocht naar duurzame landbouwpraktijken zijn geuren van bodemmicroben daarom veelbelovende kandidaten voor gewasbescherming en -stimulering. De bevindingen roepen ook nieuwe vervolgvragen op over de vraag of planten actief kunnen ‘beslissen’ waar ze naar toe groeien en met welke micro-organismen ze moeten interacteren.