12 maart 2018 Meer nieuws

Geur en kleur in KAVB-keuringszaal

Aan kleuren en geuren geen gebrek vandaag in de KAVB-keuringszaal. Inzenders zetten veel fraais neer om te worden bekeken.

Geur is een beleving

Hoewel veel bezoekers aan de KAVB-keuringszaal vooral letten op de kleur van bol- en knolgewassen, is er vaak ook nog een geur die meekomt. Neem de hyacint, die over een aantal weken volop bloeit. De Bloembollenstreek is vervuld van juist die geur: voorjaar. Vandaag zet Nic. Dames uit Lisse een aantal selecties neer die van nature meerstelig zijn (foto boven). Sommige produceren tot tien stelen. Ze zijn er in allerlei kleuren: wit, lichtroze, felroze, helderblauw en donkerblauw. En ze geuren allemaal, maar niet allemaal met dezelfde geur. Ook daarin zit verschil. Naast deze meerstelige selecties showt Dames de eigen aanwinst ‘Johanna’, roodroze en in alles perfect: mooie tros, compact, opstaand blad en een mooie bol.

Eric Breed neemt geen hyacinten mee, maar wel Freesia refracta, de oersoort van de populaire snijbloem fresia. In de oersoort is de zoete geur nog goed bewaard gebleven.

‘The Expert’ is een eerbetoon aan Kees Breed

Naast Freesia refracta laat Eric Breed ook een collectie narcissen zien. Daaronder diverse tazettahybriden, die eveneens een kenmerkende geur verspreiden. De cultivar ‘Highfield Beauty’ is met stip de tazetta met de grootste bloemen. Nieuw is hier de witte trompetnarcis ‘The Expert’ (foto rechts). Het is een aanwinst van Carlos van der Veek en de naam is een eerbetoon aan Kees Breed, die bijna een jaar geleden is gestorven.

Species uit de natuur

Sjaak de Groot brengt eveneens narcissen mee, maar dan van een hele andere orde: species uit de natuur. Het zijn de kleine Narcissus jacetanus en de grotere N. pinetorum, allebei felgeel. De Groot zet verder nog een vaas vol met Galanthus neer in al zijn variatie.

Nieuwe LOO-hybriden

Op tulpengebied is het ‘Rodeo Drive’ (foto links onder) van A.C.M. Smit die de aandacht trekt. En na een week oogt de groep mutanten van ‘Yellow Flight’ van Boots Quality Bulbs nog goed. Fraai is Tulipa hageri splendens van Sjaak de Groot. André Weijers zet vandaag de tulp ‘Foxy Foxtrot’ neer, evenals enkele selecties van Muscari en hyacint ‘Delft Blue’.

Vletter & den Haan maakt indruk met tal van nieuwe lelies, waaronder twee zogenoemde LOO-hybriden. Hierbij is een zaailing uit de kruising tussen een Longiflorum en een Oriëntal doorgekruist met een Oriëntal, zodat de nakomeling voor twee derde Oriëntal is en voor een derde Longiflorum. Het resultaat: twee zaailingen, waaronder de witte 12-302 (foto rechts onder) en de wit met gele 14-303.