14 januari 2022 Meer nieuws

Gesteggel over middelenrapport Drenthe

Het rapport over de gevonden gewasbeschermingsmiddelen in Natura2000-gebieden in Drenthe zorgt voor gesteggel. 'Een deken van landbouwgif', interpreteert Meten=Weten. 'Verkeerd onderzoek', zegt LTO en volgens BASF komt het gros van de gevonden middelen niet uit de landbouw. 

Natuurmonumenten en Meten=Weten hebben Buijs Agro-Service, MEP onderzoek en adviesbureau en Mantingh Enviroment and Pesticides onderzoek laten doen naar middelen in Natura 2000-gebieden in Dwingelderveld, Wapserveld, Leggelderveld en Uffelterveen.

Conclusie luidt dat 'de combinatie in Drenthe met veel natuurgebieden en teelten waarbij zeer veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt ongelukkig is', dat 'door de gevonden meetwaarden het idee van beschermende bufferzones van enkele honderden meters breedte rond natuurgebieden tegen de invloeden van spuitnevels op losse schroeven staat', en dat 'de huidige kennis omtrent de chronische toxische effecten van de gevonden cocktails op de biodiversiteit zeer beperkt is'.

Tweede Kamer

Meten=Weten is inmiddels met de interpretatie dat er 'een deken van landbouwgif over Nederland ligt' naar de Tweede Kamer gestapt. Duurzaamheidsmanager Eric Kiers van BASF heeft het rapport gelezen en stelt op de site van Akkerwijzer dat '64 procent van de gevonden middelen niet uit de landbouw komt'. Volgens hem komen de middelen van consumenten en industrie, zoals Deet, Difenyl, Difenylamine en Fenylfenol-2. Ook hekelt hij de onderzoeksmethode en de presentatie van de gevonden waardes.

'Houtje-touwtje'

Akkerbouwer en vakgroepvoorzitter Dirk Jan Beuling van LTO Noord zei tegen RTV Drenthe dat hij respect heeft voor het werk dat Meten=Weten al sinds 2018 verricht, maar dat het onderzoek wel erg 'houtje-touwtje' is. Meten=Weten nuanceert het eigen onderzoek ook: "Het is een onderzoek van amateurs met beperkte financiële middelen, maar de conclusies zijn ernstig genoeg om het wel te publiceren," aldus Guido Nijland van Meten = Weten op RTV Drenthe.