4 oktober 2019 Meer nieuws

Gerven mechanisatie totaal verwoest

Het pand waar mechanisatiebedrijf Van Gerven huisde aan de Akervoorderlaan in Lisse - en waar ook drie andere huurders gevestigd waren - is afgelopen dinsdagavond geheel verwoest door een brand. Bij de brand is asbest vrijgekomen.

Van Gerven hoopt snel een tijdelijke vergunning te krijgen om zo in een voormalige bollenschuur aan de Heereweg het bedrijf voort te zetten. Het gehele pand van 4.000 m2 meter is totaal afgebrand en moet als verloren worden beschouwd. De brand is volgens Huub van Gerven dinsdagavond begonnen bij de buren die in hetzelfde pand zitten. Dit gedeelte van het pand werd gehuurd door een groothandelaar in kopieerapparaten. “Naar de oorzaak van de brand wordt forensisch onderzoek gedaan”, aldus Huub Van Gerven. Het pand gaf onderdak aan totaal vier bedrijven.

Deel van het dak gesaneerd

Van Gerven geeft aan dat het bedrijf ongeveer 1,5 jaar geleden bij hun gedeelte van de loods de asbestdaken heeft aangepakt en gesaneerd. “Wij hebben als klein bedrijf daarin onze verantwoordelijkheid genomen, voor ons personeel en voor onze omgeving”, aldus Van Gerven. Toen hebben Van Gerven en twee andere huurders dus de helft van het dak van het pand laten saneren.

Veel machines nog kunnen redden 

Het mechanisatiebedrijf is verzekerd voor het pand en de inventaris. De grootte van het schadebedrag is volgens Huub erg lastig in te schatten. “Alle inventaris is weg. Ook de machines waar we mee bezig waren en die niet konden rijden, zijn verloren gegaan.” Gelukkig kreeg hij samen met twee jonge personeelsleden dinsdagavond van de brandweer nog wel ongeveer twintig minuten de tijd om ‘te redden wat er te redden valt’. “Wij zijn de brandweer daar heel dankbaar voor", zo kijkt Huub er op terug. "Zij blusten het pand zo dat wij als een stel bezetenen nog een deel van de machines konden redden. De brandweermannen namen toch de verantwoordelijkheid, zodat we dit nog veilig konden doen.” Door de behulpzaamheid van de brandweer kon Van Gerven alle rollende machines nog op tijd weghalen. Dat waren zes tractoren, een heftruck en een eigen servicewagen. Persoonlijk letsel heeft zich bij de brand gelukkig niet voorgedaan.

Misschien vanaf morgen weer in bedrijf 

Van Gerven Mechanisatie BV hoopt zo snel mogelijk weer te draaien. “Als de burgemeester meewerkt en een tijdelijke vergunning verleent, hopen we vanaf morgen een voormalige bollenschuur in gebruik te nemen.” Het gaat om een voormalige bollenschuur aan de Heereweg 359 in Lisse.