14 november 2017 Meer nieuws

‘Geothermie kan zorgen voor schone toekomst en miljardenbusiness’

De invoering van aardwarmte in de tuinbouw kan én moet versneld worden. Dat was de belangrijkste conclusie van het derde congres 'Energietransitie en Geothermie', georganiseerd door de gemeente Westland, het Platform Geothermie en Greenport West-Holland.

Keynotespeaker Diederik Samsom (foto), voormalig politicus en nu adviseur energietransitie, adviseerde de aanwezige tuinbouwondernemers de handschoen op te pakken: “Wacht niet op de politiek. Want de politiek wacht juist op u.”

‘Meer boringen zijn nodig voor de landelijke energietransitie en voor de tuinbouw’

De tuinbouw werkt hard aan een energietransitie. Aardwarmte (ofwel geothermie) speelt daarbij een hoofdrol. Inmiddels zijn er ruim tien werkende aardwarmtebronnen, en afgelopen week is de boring van Trias Westland gestart: hier wordt geboord naar een diepte van maar liefst 4 kilometer. Veel ontwikkelingen dus, maar de snelheid moet omhoog. Meer aardwarmteboringen zijn nodig voor de landelijke energietransitie en voor de tuinbouw, vertelde Theo Duijvestijn, wethouder Economie en Agribusiness van de gemeente Westland.

Schone toekomst en miljardenbusiness

De overheid speelt bij die versnelling een cruciale rol, erkende ook Samsom. Hij prees de tuinbouwondernemers voor hun innovatie. “Tuinders stemmen over het algemeen niet op sociaaldemocraten. Maar u bent wel het type ondernemers waarop sociaaldemocraten dol zijn: ondernemers met een grote maatschappelijke meerwaarde die razendsnel innovaties weten te verspreiden. ”

Volgens Samsom zou de overheid moeten zorgen voor het wegnemen van de grootste risico’s van aardwarmteboringen, zoals het uitvoeren van bodemonderzoek, en voor versoepeling van de vergunningaanvraag. Maar een overheid komt pas in beweging als ondernemers de eerste stap zetten en zich binden aan een flinke kostendaling voor duurzaam geproduceerde warmte. “Aan u de keuze: doorgaan met het huidige tempo en een aantal aardwarmteprojecten verzamelen. Of de maatschappij écht op sleeptouw nemen met voor Nederland een schone toekomst en voor u een miljardenbusiness.”

Ondertekening intentieverklaring

De versnelling van de toepassing van aardwarmte kreeg tijdens het congres handen en voeten: Provincie Zuid-Holland, EBN, Eneco, Gemeente Westland, DAGO, HVC en Hydreco Geomec ondertekenden een intentieverklaring voor concrete samenwerking op het gebied van geothermie. “Een belangrijke stap in de route naar een energieneutrale sector”, aldus gedeputeerde Han Weber.