10 oktober 2018 Meer nieuws

Gemiddelde grondprijs stabiel, bollengrond stijgt

Bollengrond blijft fors meer kosten dan een hectare landbouwgrond. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) kost een hectare grond gemiddeld 59.900 euro in Nederland, meldt de vereniging in het oktoberoverzicht.

IJsselmeerpolders

Bollengrond kost een ton tot bijna anderhalve ton per hectare en de vraag blijft volgens CNB Makelaardij bestaan. De prijs is volgens de NVM een fractie hoger dan vorig jaar, toen een hectare gemiddeld 59.500 euro kostte. De vereniging concludeert dat de prijs stabiel is. Regionale transacties hebben invloed op de prijs. Een hectare bouwland kost in de eerste helft van dit jaar gemiddeld 66.200 euro, als gevolg van een groot areaal bouwland in de IJsselmeerpolders dat tegen een hoge prijs is overgedragen. Wie bollen wil telen, betaalt in die regio een ton per hectare.   

Regionale verschillen

Ondanks de stabiele gemiddelde prijs, zijn de regionale verschillen groot. In Waterland en omgeving (NH) zakte de prijs met twaalf procent tot 50.300 euro, maar in Zuid-Limburg steeg de grondprijs met 22 procent naar 70.000 tot 75.000 euro per hectare, aldus de NVM. CNB Makelaardij meldt dat in het Noordelijk Zandgebied 115 duizend tot ruim 130 duizend euro per hectare wordt betaald. In de Duin- en Bollenstreek ligt de prijs op ruim 140 duizend euro per hectare.