2 juli 2019 Meer nieuws

Gemiddeld jaar voor stadium G

Voor tulpen is 2019 een gemiddeld jaar om stadium G te bereiken. Dat heeft Delphy Bloembollen berekend aan de hand van de bodemtemperaturen van het voorjaar en het rooitijdstip.

De bodemtemperaturen lagen dit jaar beduidend lager dan in 2018. Dit heeft tot gevolg dat 2019 een heel gemiddeld stadiumjaar is, gekeken naar het langjarig gemiddelde. Op basis van deze voorspelling is het stadium G bij in Nederland geteelde tulpen ongeveer 12 dagen later dan in 2018 en 5 dagen later dan in 2017, wat vroege jaren waren. Het jaar 2019 is qua stadium te vergelijken met 2016.

voorkomen van groene (stro)nagels

Om de bollen tijdig de juiste temperatuurbehandeling te kunnen geven, is stadiumonderzoek nodig. Het stadium bij hyacint wordt minder beïnvloed door de bodemtemperaturen maar meer door het rooitijdstip. Stadiumonderzoek in hyacint voorkomt in de broeierij het optreden van groene (stro)nagels.

Stadiumonderzoek 

Onder andere Delphy doet voor tulp stadiumonderzoek vanaf de derde week van juli voor vroege partijen en Franse bollen. Voor Nederlandse hyacint is stadiumonderzoek vanaf eind juli/begin augustus, afhankelijk van de rooidatum. Voor hyacintenbollen geteeld in Frankrijk is dat vanaf de laatste week juli.