8 november 2019 Meer nieuws

Ruim 1 miljoen van topsector naar projecten KAVB

De twee projecten die de KAVB dit jaar heeft ingediend bij TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, zijn deze week gehonoreerd. De projecten ‘Fundamentele systeemsprong’ en ‘Bollencoaster’ krijgen samen zo’n € 1,3 miljoen aan subsidie. Voorwaarde is wel dat ook de private sector financieel bijdraagt.

Naar het project ‘Fundamentele systeemsprong’ gaat het meeste geld, namelijk 1,044 miljoen euro. Hier zullen ook meer dan 10 partijen worden bij betrokken. In dit project gaat het onder andere om het zogenoemde eenrichtingssysteem waarbij wordt begonnen met schoon uitgangsmateriaal, dat versneld wordt doorgekweekt onder beschermde en optimale omstandigheden om vervolgens buiten te worden afgeteeld. Hiermee wordt voorkomen dat ziekten en plagen telkens worden meegenomen in een volgende teelt. Dat laatste gebeurt nu wel en dat komt doordat kwekers telkens hun eigen plantmateriaal als uitgangsmateriaal gebruiken. In het project draait het om de gewassen tulp, Zantedeschia, Hippeastrum, narcis en lelie.

Heel nieuw teeltsysteem 

Bij het project Bollencoaster gaat het om een nieuw te ontwikkelen teeltsysteem voor tulpen en lelies. Het idee is om bollen in slurven van afbreekbaar bio-plastic te doen samen met een groeimedium en die slurven in de grond te planten. Het doel is alle milieu- en ziekteproblemen buiten te sluiten. In het groeimedium in de slurven zitten ook water en meststoffen. Zo wordt de teelt minder afhankelijk van de omstandigheden in de grond en ook van bijvoorbeeld te veel of te weinig regen. Het idee is om bij de oogst de hele slurven uit de grond te halen en de resten aan groeimedium die nog in de slurven zit, te hergebruiken. Dit project krijgt 280.000 euro subsidie.

Financiering zien rond te krijgen

De topsector T&U betaalt bij beide projecten de helft van het projectbedrag (de onderzoeksuren van Wageningen UR) en de partners in het consortium de andere helft in de vorm van uren of een financiële bijdrage. Tot 1 februari hebben WUR en de KAVB de tijd de financiering rond te krijgen door een consortium te vormen. “Deze organisaties, bedrijven en de fondsen van de KAVB zullen geld moeten toezeggen en/of onderzoeksuren”, aldus Prisca Kleijn, directeur bij KAVB.

Vreugdemoment

Peter Knippels van de KAVB vult aan dat de belangenbehartiger blij is dat beide ingediende projecten zijn goedgekeurd. “Het is een erkenning vanuit de topsector voor de betrokken bedrijven dat we met Vitale Teelt op de goede weg zijn.” Hij geeft verder aan het ‘bijzonder goed te vinden’ dat het in het project Fundamentele systeemsprong gelukt is om een clustering te maken van verschillende gewasgroepen. “Dat was bij het indienen van het projectidee al een vreugdemoment op zich.”

Lees een eerder bericht over de indiening van de projecten op de website van Greenity.