27 mei 2021 Meer nieuws

Geen quarantaineplicht voor internationale werknemers

Vanaf 1 juni 2021 geldt er geen quarantaineplicht voor internationale werknemers uit onder meer Polen, Roemenië en Bulgarije. Dat meldt de Werkgeverslijn van LTO Nederland.

Een nieuwe wet bepaalt dat reizigers, en dus ook internationale werknemers, uit zogenaamde ‘zeer hoogrisico-gebieden’ verplicht in quarantaine moeten. Omdat Polen, Roemenië en Bulgarije nu ‘hoogrisico-gebieden’ zijn, geldt de quarantaineplicht dus niet. Voor alle reizigers uit ‘hoogrisico-gebieden’ blijft wel een negatieve PCR-test verplicht én blijft het dringende advies om wel in quarantaine te gaan.

Thuisquarantaine bij zeer hoogrisico-gebied

Vanaf 1 juni 2021 is thuisquarantaine verplicht als reizigers, en dus ook internationale werknemers, uit een ‘zeer hoogrisico-gebied’ komen. Deze verplichting geldt voor alle reizigers die per bus, boot, vliegtuig of auto Nederland binnenkomen. Verplichte thuisquarantaine, een verplichte negatieve PCR-test bij binnenkomst in Nederland én een verplichte quarantaineverklaring gelden vanaf 1 juni vooralsnog alleen voor reizigers uit Cyprus, Zweden en Litouwen en uit vrijwel alle landen buiten de EU. Deze verplichting geldt ook als de reiziger gevaccineerd is.

Anders PCR-test en dringend advies

Komen reizigers uit andere landen binnen de EU én voor zover dat land ‘oranje’ is, dan is alleen een negatieve PCR-test verplicht en geldt het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan die na een negatieve test op de vijfde dag stopt. Als een land ‘geel’ of  ‘groen’ kleurt, dan vervalt de verplichte PCR-test en het quarantaine-advies voor reizigers naar Nederland.

Bij verandering werkquarantaine

LTO Nederland en de aangesloten vaktechnische organisaties hebben de afgelopen weken veel gesprekken gevoerd met de overheid en vakbonden over de gevolgen van een eventuele quarantaineplicht voor internationale werknemers uit belangrijke herkomstlanden als Polen, Roemenië of Bulgarije. Vooralsnog geldt de quarantaineplicht voor deze landen dus niet. Mocht deze verplichting in de komende maanden alsnog gaan gelden, dan zijn er afspraken gemaakt over een zogenaamde ‘werkquarantaine’ met voorwaarden. Doet deze situatie zich voor dan zal de Werkgeverslijn werkgevers hierover informeren.

Op de Werkgeverslijn staat de actuele situatie per land. De actuele informatie over de nieuwste quarantaineregels en welke regel voor welk land geldt staan op de site van de overheid.