27 augustus 2019 Meer nieuws

Geen hogere productie tuinbouwproducten in het VK

Uit de Tuinbouwupdate van de Rabobank blijkt dat er geen hogere productie is in het Verenigd Koninkrijk (VK) vanwege het mogelijke Brexit-scenario. De productie van tuinbouwproducten in het VK wordt door de bank gevolgd omdat uittreden (deadline 31 oktober) gevolgen heeft voor de exportbelangen.

Bij de sierteelt (snijbloemen, planten, bollen, bomen) was de waardedaling van de binnenlandse productie 1,8% naar een bedrag van 1.300 miljoen pond in 2018. Daarentegen nam de importwaarde van sierteeltproducten dat zelfde jaar met 7,7% toe tot 1.300 miljoen pond. Hiervan kwam ongeveer 75% uit Nederland.

Tulp en pioen goed, lelie behelpen

In de Tuinbouwupdate van augustus staat ook dat de winstgevendheid van de Nederlandse tuinbouw op een redelijk niveau blijft. 'Zoals vrijwel altijd zijn er grote verschillen in prijsvorming tussen de producten. Het is voor tulpen en pioenrozen een goed seizoen geweest De stemming in de bollenteelt voor wat betreft voorjaarsbloeiers is goed. In de leliemarkt (bollen) is het daarentegen nog steeds behelpen'. Volgens de update hebben bijna alle producenten wel te maken met oplopende personeelskosten.

Lees de Tuinbouwupdate.