2 augustus 2018 Meer nieuws

Geen flora meer in Bovenkarspel

De mini-flora in Bovenkarspel is van de baan. De organisatie heeft besloten te stoppen, omdat het evenement nergens ondergebracht kan worden. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. De afgelopen twee jaar is de flora niet meer gehouden, ook wegens gebrek aan ruimte.

Tent

Het florabestuur hoopte in februari 2019 terug te keren naar het Vereenigingsgebouw, waar de show drie keer eerder is gehouden. Het gebouw is de afgelopen tijd verbouwd en er is onder meer een nieuw appartementencomplex achter verrezen. De bewoners van het complex keerden zich tegen de plannen van het bestuur om een tent neer te zetten. Die tent is noodzakelijk, omdat het gebouw na de verbouwing te klein is geworden voor een bolbloemenshow.  

Geen alternatief

De afgelopen twee jaar slaagde het bestuur er niet in een alternatieve locatie te vinden. Hoewel de gemeente, de beheerder van het Vereenigingsgebouw en de floravrijwilligers terugkeer naar het verbouwde pand zagen zitten, gaan de plannen nu niet door door het verzet tegen de tent op het parkeerterrein achter het gebouw. Het bestuur gooit nu de handdoek in de ring. Daarmee komt definitief een einde aan de floratraditie in Bovenkarspel, ooit de basis voor de Westfriese Flora.

Traditie

De Westfriese Flora was een jaarlijks terugkerend evenement tussen 1933 en 1999. Aan die traditie kwam een einde na de legionella-uitbraak, die aan 32 mensen het leven kostte. In 2002 keerde het evenement terug als het Holland Flowers Festival, maar twee jaar later verhuisde het uit Bovenkarspel naar Proeftuin Zwaagdijk omdat de veilinghallen van CNB niet beschikbaar waren. De vijf jaar daarop is het festival in de voormalige Greenery-hallen in Zwaagdijk-Oost gehouden, om in 2011 te verhuizen naar bedrijvenpark AgriportA7 in Middenmeer.

Vaktentoonstelling

De tentoonstelling keerde in 2012 en 2013 terug naar Bovenkarspel als Holland Food and Flowers, maar het jaar erop kon het evenement niet doorgaan. Vanaf 2014 houdt de bollensector de Vaktentoonstelling op Proeftuin Zwaagdijk, in Zwaagdijk-Oost. Die staat ook komend jaar weer in februari op het programma.