10 april 2019 Meer nieuws

'Tulp Freedom Flame als nationaal symbool'

De tulp 'Freedom Flame' moet het nationale symbool van Nederland worden. Dat bepleit de stichting Freedom Flame, die bestaat uit vrijwilligers die de tulp onder de aandacht probeert te brengen.  

Als de plannen slagen, speelt de tulp een centrale rol tijdens de dodenherdenking op 4 mei in 2020 en bij de viering van 75 jaar vrijheid op 5 mei. Gemeenten Wageningen, Hollands Kroon en Schagen staan inmiddels achter de actie en alle andere Nederlandse gemeenten zijn opgeroepen mee te doen.

Symbool

De tulp 'Freedom Flame' staat symbool voor de boodschap 'Let us be strong in the resolve to stand firmly for freedom and justice in an unsettled world' (Laten we sterk zijn in het besluit om voor vrijheid en rechtvaardigheid te staan ​​in een onrustige wereld). Deze woorden sprak de Britse veldmaarschalk Bernard Law Montgomery toen hij op 13 september 1948 in Wageningen het vrijheidsvuur ontstak: de Freedom Flame.

De tulp komt bij Maveridge in Sint Maarten vandaan. Inmiddels staat de bolbloem ook op de Keukenhof in Lisse.

Foto: De 'Freedom Flame' is vorig jaar door veteraan Raymond Lord en de Wageningse burgemeester Geert van Rumund gedoopt.