30 april 2019 Meer nieuws

Fraai afscheid van narcissenseizoen 2019

Zaailing nummer 84 van Van der Hulst werd de beste vaas narcissen van de tweede en laatste narcissenkeuring van dit jaar. De KAVB hield deze op 29 april 2019 bij CNB in Lisse.

Zaailing nummer 84 (foto boven) heeft een grote bloem, echt wit dekblad en oranje kroon. Een veel belovende aanwinst voor het sortiment, aldus de jury.

Poeticus-typen

Sjaak de Groot uit De Zilk showde een aantal N. poeticus-typen in tentoonstellingskwaliteit: Narcissus poeticus var recurvus, N. poeticus var hellenicus en de bekende, maar nog niet bij de RHS geregistreerde N. poeticus ‘Keats’. N. poeticus var hellenicus (foto onder) werd door de jury gelauwerd als beste vaas species-narcissen.

Inzender Breed uit Lisse liet een aantal narcissen zien, waaronder verschillende poeticus-typen zoals de witte dubbele ‘Santa’ en de enkele ‘Starlet’, ‘Pantomime’ en ‘Greenpark’. Verder onder andere de kleinkronige ‘After All’ en ‘Frigid’. In totaal showde Breed zo’n twintig verschillende narcissen.

Zaailingen

Veredelaar C.W. van der Hulst uit ’t Zand showde zeventien vazen met zaailingen. Vijftien uit eigen veredeling en twee van Karel van der Veek. Het was een opvallende en gevarieerde collectie. De jury vond dit de beste collectie narcissen van de keuring. Opvallend waren twee zaailingen, een van Van der Veek en een van Van der Hulst, met een zeer donkergroen tot bijna zwart centrum. De collectie omvatte verscheidene dubbele zaailingen met wit, geel, oranje en roze. Nummer 67 viel op met de grote, iets abrikooskleurige trompet, net als de zwaar gekroesde nummer 101.

De bloemen zijn nog deze week te zien in de showruimte bij CNB.

Op de Facebookpagina van de KAVB staat een fotoverslag van deze keuring.