9 juli 2021 Meer nieuws

Fouten HHNK boven water

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaf op twee voorlichtingsbijeenkomsten op 6 en 7 juli over de door clusterbuien getroffen polders Egmondermeer en Zijpe aan dat op een aantal onderdelen niet goed is gehandeld.

Zo’n tachtig ondernemers kwamen af op de twee voorlichtingsbijeenkomsten die KAVB, LTO en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op 6 en 7 juli in Tuitjenhorn en Alkmaar hielden naar aanleiding van de extreme neerslag op 18 en 19 juni. Op die dagen viel zo’n 130 tot 200 mm neerslag.

Onverschilligheid

Vastgesteld is dat het op een aantal onderdelen mis ging. De bereikbaarheid van het noodnummer van HHNK is niet goed, onderhoud bleek achterstallig waardoor waterlopen niet goed werkten en de kwekers ervoeren een gebrek aan regie door het schap, wat opgevat werd als onverschilligheid.

Kanttekeningen

Algemeen voorzitter Jaap Bond van de KAVB: “Er is door alle aanwezigen op een hele nette manier met elkaar gediscussieerd en naar elkaar geluisterd. Er was begrip voor het feit dat 130 mm in zo’n korte tijd een echte calamiteit is, maar er werden ook kanttekeningen geplaatst bij zaken die echt beter hadden gekund. Dat is tijdens beide bijeenkomsten onderkend door het HHNK.”

Evaluatie

De eerder aangekondigde evaluatie van het schap door externe partij moet in september klaar zijn. In oktober worden de twee bijeenkomsten vervolgd. Schade is er zeker, stelt Bond. “Een aantal bedrijven kampt met een pittige schade en is zwaar gedupeerd. Zij kunnen nergens een beroep op doen en HHNK neemt hiervoor ook nog geen verantwoordelijkheid. KAVB, LTO en HHNK gaan samen na wat er mogelijk is.”

Claims

Volgens regionaal KAVB- en LTO-bestuurder Kees Stoop zijn de reacties van de kwekers verschillend. “Ik hoorde van een kweker die 120 kisten 'Ile de France' weg kan gooien dat hij weinig verwacht van een claim, maar een collegakweker is juist vastbesloten de schade op het schap te verhalen. De bijeenkomsten waren heel goed en van beide kanten is iedereen van goede wil.” Stoop denkt dat er mogelijk nog een gebaar van het schap komt, afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek. “We hopen er uit te komen in goed overleg. De toezegging dat de dieselkosten voor de pompen door HHNK worden vergoed is in ieder geval al een goed teken.” Dijkgraaf en heemraden moeten die toezegging nog wel bevestigen.

Lees ook het interview met Siem Jan Schenk in Greenity 97 die 16 juli verschijnt.