29 mei 2020 Meer nieuws

Ondernemers: 'Investeer juist nu in Floriade'

Anthos, de vakgroep LTO bomen, vaste planten en zomerbloemen en de KAVB hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar de gemeente Almere en het College van Burgemeester en Wethouders. Ze vinden dat de Floriade door moet gaan in de huidige vorm.

Henk Raaijmakers, voorzitter van de vakgroep LTO bomen, vaste planten en zomerbloemen en zelf vice-voorzitter van de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR), geeft aan dat de Floriade door moet gaan in de huidige vorm. De drie branche-organisaties hebben al volop geïnvesteerd in de Floriade. “Zo zijn er al 1200 bomen geschonken voor het arboretum, goed voor een bedrag van 2 miljoen euro.” De brief van de drie is ook ondertekend door 20 bomen-, bollen-, en vasteplantenbedrijven, aldus Raaijmakers.

'Zie het als herstel van economie na corona'

Volgens de vakgroepvoorzitter is de Floriade in 2022 nog gewoon uitvoerbaar zoals aanvankelijk het plan was. “Hoe mooi is het om in 2022 het herstel van de economie te starten met een wereldtentoonstelling waarin we de Nederlandse sierteelt- en voedingstuinbouw een podium geven als de meest vooraanstaande sector in de wereld op dit gebied. Hoe veel beter wil je het hebben qua timing? Maar dan moet je het wel aandurven nu te investeren. Ook al zouden bezoekers uit Azië minder komen vanwege de corona-crisis, de potentie voor onze sectoren in Europa alleen al maakt het de moeite waard. Ongeveer 95 procent van onze producten zetten we in Europa af.”

Steunbetuiging

Naast de gezamenlijke brief van de drie organisaties, heeft ook de NTR een brief gestuurd waarbij ze aangeeft dat de Floriade door moet gaan. Ook ondernemers en ambassadeurs van de Floriade Business Club sporen ondernemers aan om steun te betuigen voor doorgang. Zij vragen hen een brief te ondertekenen en die te sturen naar de gemeente en het college van Almere.