15 juli 2021 Meer nieuws

Floriade mag kabelbaan gebruiken

De omgevingsvergunning voor een kabelbaan op het Floriadeterrein in Almere blijft in stand. Dit betekent dat de Floriade de attractie per direct in gebruik mag nemen. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland woensdag 14 juli bepaald.

Twee inwoners van Almere waren het niet eens met de komst van de kabelbaan en spanden daarom een rechtszaak aan. Zij vinden onder andere dat de procedures niet goed zijn gevolgd, ze vrezen voor onveilige situaties en vinden de kabelbaan niet nodig.

Van volgorde afgeweken

De inwoners die de zaak aanspanden, kregen gelijk van de rechtbank over het feit dat er pas gebouwd mag worden wanneer er een vergunning is. Het was volgens de rechtbank duidelijk dat in dit geval van die volgorde is afgeweken: de bouw van de kabelbaan was allang klaar toen de vergunning werd verleend. Dat is niet de bedoeling, maar hoeft ook niet altijd direct tot het afbreken van het bouwwerk te leiden. Achteraf verleende de gemeente namelijk alsnog een vergunning.

De kabelbaan bestaat uit 7 masten waaraan de kabels komen te hangen. Er komen 34 cabines met 10 zitplaatsen. De kabelbaan kruist de snelweg A6. Aan ieder uiteinde is een station gebouwd.

Kabelbaan eerder in gebruik

Het is de bedoeling om de kabelbaan te gebruiken tijdens de Floriade in 2022, maar ook tijdens de Floriade Preview in de zomer van 2021. Belangstellenden kunnen vanaf 17 juli in de kabelbaan stappen en het Floriade-terrein van bovenaf zien. De kabelbaan wordt na de Floriade weer afgebroken.

Lees de volledige uitspraak van de rechtbank.