17 december 2019 Meer nieuws

Floriade loopt woningen mis

Vastgoedbedrijf Amvest en Floriade BV zijn het niet eens geworden over de woningen die al tijdens het evenement op het Floriadeterrein moeten komen. Dat werd onlangs duidelijk tijdens de zogeheten Politieke Markt van de gemeente Almere, een wekelijks publiek moment van de raad. 

In het ontwerp voor het Floriadeterrein is rekening gehouden met de bouw van 16 voorbeeldwoningen en vijf duurzaam gebouwde landenpaviljoens, de zogeheten Green Ambassy. Deze gebouwen zouden de aanzet zijn voor het commercieel vastgoed en de rest van de woningen die na afloop van het evenement zouder verrijzen. Floriade BV en Amvest werden het echter niet eens over het soort bouw en de duurzaamheid van de gebouwen. De vastgoedontwikkelaar blies daarop de plannen af en de Floriade moet het financiële plaatje aanpassen.

Miljoenentekort

Eerdere berekeningen van Amvest lieten al zien dat de gemeente Almere een miljoenenverlies zou lijden op de woningbouw op het terrein. Daarom is het percentage sociale woningbouw al teruggeschroefd en wordt ook kritisch gekeken naar de hoeveelheid woningen die uiteindelijk in het park komt. Eerder tekenden de partijen een overeenkomst, waarin staat dat Amvest 300 miljoen investeert. Onduidelijk is nog of dat gekd er komt en waar eventuele tekorten mee worden gedekt.

Extra geld

De gemeente Almere stak eerder 10 miljoen in de Floriade en verhoogde de bijdrage met 4,4 miljoen. Behalve rechtstreeks, gaat ook indirect geld van de overheid naar het tuinbouwevenement. Zo betaalt Almere ruim 3 miljoen voor stil asfalt in de te bouwen woonwijk, levert de provincie Flevoland 10 miljoen er zou het Rijk nog met 5 miljoen over de brug komen. De PVV-fractie in de gemeenteraad van Almere is kritisch en heeft vragen gesteld over het dossier. Duidelijk moet worden hoeveel woningen er uiteindelijk komen en de fractie vindt dat de gemeente niet duidelijk genoeg naar buiten komt met actuele ontwikkelingen rond de Floriade.