4 januari 2019 Meer nieuws

FloraHolland: winnaars Tulpen Benchmark 2018 bekend

Met de nieuwe kwaliteits-benchmark tulp voor de deur heeft Royal FloraHolland de winnaars van seizoen 2018 bekend gemaakt. In totaal zijn in het afgelopen seizoen van 97 telers 442 bossen getest, bij elkaar van 160 verschillende cultivars.

De eerste prijs ging naar PolderPride Poel met Tulipa (Double Early Grp) 'Columbus', de tweede prijs was voor VOF Dolf de Wit en Zonen met Tulipa (Double Early Grp) 'World Bowl'. De derde prijs ging naar A.S. Oostenbrug met Tulipa (Triumph Grp) 'Jan Seignette', de vierde prijs naar MM Duin Traditional Tulips met Tulipa (Triumph Grp) 'Update' en de vijfde prijs naar Van der Slot Lisse met Tulipa (Triumph Grp) 'Choice'.

Steekproeven

In het voorjaar van 2018 heeft het Post Harvest Kenniscentrum van Royal FloraHolland een tulpen benchmark georganiseerd. Van de deelnemende aanvoerders zijn gedurende het seizoen steekproefsgewijs vijf bossen tulpen uit de aanvoer gehaald. Elke bos onderging een gesimuleerde transport- en winkelfase. Daarna werden de tulpen in een vaas gezet in de uitbloeiruimte en beoordeeld op sierwaarde en houdbaarheid.

Kwaliteit en houdbaarheid

Een benchmark geeft een goed overzicht van de kwaliteit en houdbaarheid van de Nederlandse tulp, aldus FloraHolland. De teler krijgt antwoord op vragen als hoeveel procent van de geteste tulpen voldoet aan de verwachting van de consument, wat is de kwaliteit van de geteelde tulp ten opzichte van collega tulpentelers en wat is de houdbaarheid en de sierwaarde van de Nederlandse tulp, afkomstig van verschillende telers, na een realistische nabootsing van een transport-, winkel- en een consumentensimulatie.

Royal FloraHolland start vanaf 7 januari de benchmark van 2019. Opgeven kan op de  website van FloraHolland.