23 oktober 2020 Meer nieuws

FloraHolland voert handhaving milieuregistratie gefaseerd in

Op advies van de Ledenraad gaat Royal FloraHolland de handhaving op digitale milieuregistratie en milieucertificering stapsgewijs invoeren. Dat meldt de veiling op haar website.

Voor een aantal kwekers is de verplichting tot digitale milieuregistratie en milieucertificering een uitdaging. Om hen tegemoet te komen start Royal FloraHolland stapsgewijs met handhaven op basis van omzetgrootte. Dit geeft kwekers met een lagere omzet en kwekers buiten Nederland meer tijd om zich te oriënteren op de opties voor digitale milieuregistratie en milieucertificering. Ook is er rekening gehouden met uitzonderingen en bijzondere situaties. Zo is er een stoppersregeling voor lid-aanvoerders die overwegen om op de korte termijn te stoppen met hun bedrijf.

De handhaving wordt als volgt gefaseerd ingevoerd:

  • Nederlandse kwekers met een omzet hoger dan €100.000 per jaar: per 1-1-2021.
  • Nederlandse kwekers met een omzet tussen €50.000 en €100.000 per jaar, buitenlandse kwekers met omzet boven €50.000 per jaar en alle niet-kwekende aanvoerders: per 1-7-2021.
  • Kwekers met een omzet lager dan €50.000 per jaar: 1-1-2022.

Voor het vaststellen van de omzet is 2019 het referentiejaar.

Hulp bij certificering

Kwekers die nog niet zijn begonnen met digitale milieuregistratie en milieucertificering krijgen hulp van een Supportteam. Kwekers hebben voor hun certificering keuze uit MPS-ABC, KFC (Kenia) en Florverde (Colombia). De organisatie GlobalGAP komt binnenkort met een nieuwe milieumodule.