16 maart 2020 Meer nieuws

FloraHolland: voer minder bloemen en planten aan

Royal FloraHolland verzoekt kwekers tijdelijk minder producten aan te voeren. Aanleiding is de doordraai eind vorige week.

Afgelopen vrijdag 13 maart is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers voor waren. Vanochtend ligt dit historisch hoge percentage doordraai bij bloemen met bijna 50 procent nog een stuk hoger, bij planten was dat meer dan 30 procent. Dit terwijl de aanvoer vandaag al 25 procent lager is dan normaal.

Noodmaatregelen om aanvoer te reguleren

Voor bloemen de veiling morgen een maximum van 30 procent van het aantal bloemen ten opzichte van dinsdag 10 maart. Voor kamerplanten is dit 50 procent en voor tuinplanten 75 procent. Boven deze percentages worden de producten niet geveild. Bovendien mag geen A2- en B-kwaliteit meer aangeleverd worden van bloemen én planten. Daarnaast worden producten niet meer overgeveild. Deze aanvoerregulerende noodmaatregelen worden van dag tot dag bekeken op basis van de informatie die we actueel hebben.

Verwachtingen nog slechter

Afgelopen twee weken lagen de prijzen al tot 50 procent lager dan normaal. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter. Dit is normaal gesproken de piekperiode voor de sierteelt in de aanloop naar Moederdag in verschillende landen. De gebruikelijke omzet in deze periode is 150 tot 200 miljoen per week.

Van dag tot dag kijken

Royal FloraHolland betreurt het voor kwekers dat deze noodmaatregel momenteel moet worden doorgevoerd. De komende dagen zal per dag worden beoordeeld welke maatregelen noodzakelijk zijn ten aanzien van de aanvoer en dit via reguliere communicatiekanalen bekend maken.