6 november 2020 Meer nieuws

FloraHolland stelt weer aanvoerregulering in

Royal FloraHolland is vanaf woensdag weer paal en perk gaan stellen aan de aanvoer voor de klok. Er geldt voor gerbera, potroos en potchrysant een aanvoerregulering. Het is een reactie op de terugvallende vraag vanwege de tweede coronagolf, waardoor het aanbod op de klok te veel toeneemt en de prijs onderuitzakt.

Het Crisis Management Team (CMT) van Royal FloraHolland besloot afgelopen maandag dat er weer een aanvoerregulering moet komen. Het deed dit in overleg met onder andere de voorzitters van deze productgroepen. De beperking in het aanbod is alleen van toepassing voor de drie exportlocaties (Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg), niet voor Eelde.

Meebewegen met vraag

De aanvoerregulering geeft op basis van de volumes over 2019 duidelijkheid over de maximaal aan te voeren aantallen voor de klok. De aanvoerregulering gaat volgens de marktplaats meebewegen met de vraagontwikkeling. De veilingmeesters en FPC-voorzitters bepalen dit. Alleen A1-kwaliteit mag nog voor de klok komen.

Per productgroep wordt dagelijks bepaald welk percentage de kweker van het dagvolume mag aanvoeren. De kweker mag zijn maximale aanvoer naar boven afronden tot een hele kar, zodat altijd volle karren kunnen worden aangevoerd. De aanvoerder van de betreffende productgroepen zien in Floriday wat ze maximaal mogen aanvoeren de volgende dag. Voor tulp, speelt het issue van aanvoerbeperking niet, aldus een woordvoerder van FloraHolland. "De doordraai van tulpen is minimaal."

FloraHolland merkt dat in landen als Frankrijk, België en Duitsland de vraag naar deze bloemen en planten aan het wegvallen is door de maatregelen bij de tweede coronagolf. Zo zijn in Frankrijk sinds 2 november de bloemisten gesloten, supermarkten blijven wel open maar mogen geen bloemen en planten verkopen. Deze aanscherping geldt tot 1 december. FloraHolland wil voorkomen dat het doordraaipercentage toeneemt.

Bescherming van lid-aanvoerders

FloraHolland beschermt haar leden met productie van deze producten tegen dumping op de klok. Zo gelden voor aanvoerders die geen lid zijn strengere aanvoerbeperkingen en alle niet-zelf kwekende aanvoerders die handel voor de klok brengen die niet afkomstig is van een lid van Royal FloraHolland, worden tot nader order geweerd.