24 december 2020 Meer nieuws

FloraHolland maakt winnaars Tulpen Benchmark bekend

Royal FloraHolland heeft de winnaars bekendgemaakt van de Tulpen Benchmark 2021. In januari 2021 start het Post Harvest Kenniscentrum van de veiling voor de twaalfde keer met deze kwaliteitsmeting.

In de categorie ‘beste resultaten van alle geteste cultivars van één teler’ werd DutchFlora de winnaar. Alle tulpenstelen van de vijf geteste cultivars stonden er na een week in de vaas nog prima bij. Op dag 9 hield zelfs 96% van de tulpenstelen zich nog goed in de vaas. De gemiddelde houdbaarheid van alle geteste rassen was 10,4 dagen. Tweede werd M.M. Duin. Van zijn tulpen stond op dag 9 nog 86% van de geteste stelen goed in de vaas. De gemiddelde houdbaarheid van de vijf geteste rassen was 9,2 dagen.

Beste cultivar

In de categorie ‘beste resultaat van één cultivar van een deelnemer’ ging de eerste prijs naar Mts. Oostenbrug met de cultivar ‘Jan Seignette’. Op dag 9 stonden alle bloemen nog te pronken in de vaas. De tulpen openden zich volledig. Uiteindelijk resulteerde dit in een gemiddelde houdbaarheid van 12 dagen. De tweede prijs was voor J.C. Schilder met ‘White Marvel’. Op dag 9 stonden alle bloemen nog mooi in de vaas. Uiteindelijk kwam deze tulp uit op een gemiddelde houdbaarheid van 12 dagen. Deze tulp heeft als eigenschap dat de bloemen zich maar gedeeltelijk openen.

Kwaliteit en houdbaarheid

Een benchmark geeft een goed overzicht van de kwaliteit en houdbaarheid van de Nederlandse tulp, aldus FloraHolland. Getest wordt hoeveel procent van de tulpen voldoet aan de verwachting van de consument, wat de kwaliteit van de geteelde tulp is ten opzichte van collega-tulpentelers en wat de houdbaarheid en de sierwaarde van de Nederlandse tulp is. De test bestaat onder meer uit een realistische nabootsing van een transport-, winkel- en consumentensimulatie.

Kwaliteitsbenchmark Tulp 2021

Meedoen aan de kwaliteitsbenchmark Tulp 2021 kost € 140. Stuur een e-mail naar evelynbeckers@royalfloraholland.com onder vermelding van bedrijfsnaam en administratienummer. Bellen kan ook: Evelyn Beckers, 06-11838779, of Linda van Leeuwen, 0174-634058.