1 september 2021 Meer nieuws

FloraHolland laat sancties varen

Royal FloraHolland kiest voor een andere aanpak voor het stimuleren van de digitale milieuregistratie en milieucertificering. De veiling gaat kwekers tot eind volgend jaar begeleiden om deelname makkelijker te maken, in plaats van sancties als boetes en tijdelijke uitsluiting van de marktplaats.

De directie van Royal FloraHolland kiest voor de andere aanpak op advies van de Ledenraad. CEO Steven van Schilfgaarde licht toe: "Digitale milieuregistratie en milieucertificering blijft een belangrijke eerste stap om onze sector verder te verduurzamen en toekomstbestendig te houden. Alleen via deze weg kunnen we transparant zijn naar de markt over het productieproces van onze bloemen en planten, zodat we iedereen kunnen laten zien hoe onze producten zijn gekweekt. Met deze aanpak maken we een doorstart na een intensieve periode en laten we sancties voorlopig achterwege."

FPC's helpen

De komende tijd gaat Royal FloraHolland met de Product Commissies (FPC’s) bekijken hoe het aantal aanvoerders met digitale milieuregistratie en een milieucertificaat te vergroten is. Het Team Duurzame Ontwikkeling en het Begeleidingsteam Milieuregistratie en Milieucertificering stellen samen met de FPC’s, handelsbedrijven en andere partners, per FPC plan van aanpak op om de registratie en certificering in te voeren.

Tot eind 2022

Royal FloraHolland blijft ondertussen aanvoerders vragen over te gaan op digitale milieuregistratie en het milieucertificaat te behalen. Dat komt ook in de duurzaamheidsvoorschriften van de veiling. FloraHolland gaat de invoering van milieuregistratie en milieucertificering door kwekers tot eind 2022 begeleiden en makkelijker te maken. Daarna wordt besloten of bijsturing nodig is. Het afgelopen jaar zijn volgens de veiling ruim 500 kwekers begonnen met digitale milieuregistratie. Op dit moment voert 54 procent van alle aanvoerders (leden en niet-leden) een digitale milieuregistratie  en heeft 41 procent van de aanvoerders een milieucertificaat.