4 maart 2021 Meer nieuws

FloraHolland haalt weekomzetrecord in week 8

De totale weekomzet bij Royal FloraHolland in week 8 van dit jaar bedroeg bijna € 153 miljoen. Daarmee werd het omzetrecord dat in een week tijd werd gehaald verbroken. Het laatste record lag in week 18 van 2018 en was toen ruim € 142 miljoen.

Het betreft de omzet op zowel klok als direct samen. Het record in de weekomzet komt volgens Michel van Schie, perswoordvoerder van Royal FloraHolland, vooral door de hogere prijzen.

Nooit eerder in de afgelopen tien jaar werd in deze periode zo'n hoog gemiddeld prijsniveau gehaald, zelfs niet in de maanden maart en april. “De aanvoer in week 8 lag zelfs lager dan in de afgelopen jaren.”

Tulp was grootste omzetgroeier

De omzetgroei in week 8 ten opzichte van 2020 bedroeg meer dan dertig procent waarvan ruim 22% is toe te schrijven aan hogere gemiddelde prijzen. De omzetgroei bij de bloemen was het grootst bij Tulp, Roos en Chrysant. Tulp liet de grootste omzetgroei zien ten opzichte van vorig jaar, namelijk bijna 32%. Het aandeel van de Tulp in het totaal aangevoerde stuks snijbloemen bedroeg zelfs 40%. De Viool, bol op pot en pot-Phalaenopsis boekten een forse omzetstijging bij planten. Ook bij de klokvoorverkoop was er sprake van een weekrecord; namelijk 6,5 miljoen euro. 

Opstuwende factoren

De enorme boost in de omzet wordt veroorzaakt door de grote vraag in verband met Internationale Vrouwendag op maandag 8 maart en de Engelse Moederdag op 14 maart. Ook het mooi weer vorige week droeg bij aan meer vraag. De internationale retail (supermarkten) waren ook veel aan het inkopen op de klok.