16 juli 2020 Meer nieuws

FloraHolland: 10 procent verlies

Royal FloraHolland ziet in de eerste helft van dit jaar een omzetdaling van 10 procent als gevolg van de coronacrisis. Dat maakt de veiling vandaag bekend. RFH noteert de laatste paar weken wel een sterk prijsherstel, hoewel het aanbod nog achterblijft.

De omzet bedroeg de eerste zes maanden 2,3 miljard euro en dat scheelt tien procent vergeleken met dezelfde periode in 2019. De bloemenprijs lag gemiddeld 2,8 procent lager, maar tuinplanten brachten gemiddeld 16,8 procent meer op. Het volume daalde met 11,7 procent.

'Verliezen soms groot'

Financieel topman David van Mechelen van FloraHolland: "Voor de sector is de eerste helft van 2020 zeer zwaar geweest. De verliezen voor kwekers waren soms heel groot. Het Noodfonds Sierteelt bood een vangnet, maar heel veel kwekers hebben een omzetverlies tot 30 procent voor eigen rekening moeten nemen. Doordat er veel minder aanvoer was en door de verschuiving van klok naar direct, is het aantal karren met bloemen en planten veel minder dan vorig jaar. Die verschuiving werd mede veroorzaakt door een andere samenstelling van de aanvoer die werd en nog steeds wordt verstoord door de coronacrisis. Daardoor zijn de inkomsten uit logistieke dienstverlening voor Royal FloraHolland veel lager en maken we dit jaar fors verlies. Er ligt een stevige financiële uitdaging. Tegelijkertijd laat de crisis zien dat onze strategie de juiste is. De implementatie daarvan zullen we daarom waar mogelijk versnellen en we hebben er alle vertrouwen in dat dit ons gaat lukken."

Snijbloemen: 14 procent minder omzet 

De snijbloemenomzet daalde gedurende het eerste half jaar met 14 procent. Het aantal stelen daalde met 12 procent en de prijs met 4 procent. In week 12-25 daalde de omzet van snijbloemen met 24 procent, waarvan 20 procent in aantal stelen en 5 procent lagere prijs. De aanvoer daalde met 12 procent, door minder aanvoer uit Kenia en Israël en door de aanvoerbeperking van RFH in de eerste weken van de coronacrisis. Ook hebben kwekers de teelt soms opgeschort.

Tulp na roos

De roos blijft de populairste bloem met een omzet van 327 miljoen in het afgelopen half jaar. De tulp volgt met ruim 197 miljoen euro omzet. Het totaal aantal verkochte snijbloemen via Royal FloraHolland bedroeg 5,2 miljard, een daling van 12 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2019. Bij de kamerplanten nam de omzet af met 7,1 procent, de prijs compenseerde hierbij de daling van het volume met ruim 10 procent.

Tuinplanten: goed seizoen

Het tuinplantenseizoen heeft ondanks corona zeer goed gedraaid. Het eerste half jaar werd afgesloten met een omzetstijging van 8,8 procent. De aanvoer daalde met bijna 7 procent, maar dat is door de goede prijsvorming (+16,8 procent) maakte het verlies ruimschoots goed. In totaal zijn bijna 206 miljoen tuinplanten verkocht. Lavendel voert de omzetranglijst aan met bijna 20 miljoen euro. Dit is ruim 20 procent meer dan vorig jaar.