23 juli 2021 Meer nieuws

‘FloraHolland mist bloeiend hart’

Flora Futura verwijt veiling Royal FloraHolland dat ze geen rekening houdt met het dynamische product en met de gebruikers. Formeel ligt het overleg tussen de vereniging en de veiling stil nadat Flora Futura aangaf dat de veiling niet wil luisteren. “FloraHolland mist een bloeiend hart”, stelt Frank Timmermans van de vereniging.

In mei reageerde kopers- en kwekersvereniging Flora Futura op het plan van RFH om landelijk te gaan veilen. Dat is nog niet werkbaar, meent Flora Futura. “Het beeldveilen gaat ook nog niet goed omdat de beelden niet goed zijn. Kopers moeten straks zeventien klokken tegelijk in de gaten houden, dat werkt niet. Goede technische oplossingen voor het nummerdrukken dat in Naaldwijk anders gaat dan bij de andere twee vestigingen ontbreken nog, wij voorzien gewoon nog heel veel problemen. Die willen we graag eerst opgelost zien, maar het wordt nu gewoon doorgedrukt”, geeft Timmersmans met een aantal voorbeelden aan.

Om 03.00 uur opstaan

Volgens Timmermans wil de veiling een soort Amazon worden, maar ‘vergeet de veiling dat een dynamisch product wordt verhandeld’. “Het gaat hier niet om een dood product, maar om een dynamische handel die verandert met de omstandigheden. Wij denken dat het met dit systeem niet werkbaar is. Neem nu het schouwen, dat is essentieel bij de aankoopbeslissing. De schouwtijd wordt verkort, zodat kopers al om 03.00 uur op moeten staan en het zoeken naar de bloemen in de app werkt ook niet optimaal. Het gaat allemaal veel te snel. We dragen oplossingen aan, maar de veiling luistert niet.”

‘Bloedend hart’

Timmermans ziet duidelijk signalen die er op wijzen dat de veiling doorgaat met de veranderingen. “In Rijnsburg zijn de kettingbanen dichtgelast toen ze stillagen tijdens de coronaperiode. Die komen niet meer terug. In Naaldwijk en Aalsmeer gebeurt nu hetzelfde, er is geen weg terug. De veiling mist een bloeiend hart en wij hebben een bloedend hart.”

'Prachtig platform'

Hoewel Flora Futura en RFH nu niet praten, denkt Timmermans dat het probleem nog steeds op te lossen is. “Dat moet. De veiling was een prachtig platform en met een paar aanpassingen is het ook weer prachtig.” Ondertussen heeft de vereniging wel aangegeven zich te beraden op de overstap naar een ander handelsplatform. “Naar aanleiding van die berichten hebben zich al zeven partijen bij ons gemeld”, weet Timmersmans.

Verbazing    

Veiling Royal FloraHolland heeft met verbazing gereageerd op de brief van vakvereniging Flora Futura, waarin de veiling wordt verweten niet te luisteren. Woordvoerder Michel van Schie zegt in het Vakblad voor de Bloemisterij dat de vereniging de gesprekken heeft stopgezet, niet de veiling. 'Waar moeten we naar luisteren als ze niet met ons willen praten?'