5 oktober 2018 Meer nieuws

Film: Witte krokus markeert traject Dodendraad

Deze maand worden er op veel plekken langs de hele grens van Nederland en België witte krokussen geplant. Dit gebeurt langs het traject waar 100 jaar geleden de Dodendraad stond. Zo gingen er afgelopen maandag bij Maasmechelen al 36.000 krokussen de grond in over een lengte van 18 kilometer, langs het fietspad aan de Maas.

Nog veel meer gemeenten volgen na Maasmechelen. Vandaag doen bijvoorbeeld Assende en Sas van Gent hetzelfde en ook Boekhout en Philippine en morgen gebeurt dat in Zelzate. Van 7 tot 14 oktober is namelijk de ‘week van de Dodendraad' uit. De dodendraad was in de Eerste Wereldoorlog een elektrische grensversperring gemaakt door de Duitsers die hiermee wilden voorkomen dat Belgen op de vlucht sloegen naar het neutrale Nederland.

In totaal gaan er de komende weken 150.000 krokussen de grond in. Dat gebeurt over een lengte van 350 kilometer, maar daarin zitten wel onderbrekingen. Totaal komt het uit op 75 kilometer waar in het voorjaar de witte krokussen op komen. De krokussen komen bij C.S. Weijers & Zonen uit Hillegom vandaan.

Afgelopen maandag gingen basisscholen en groendiensten uit Maasmechelen aan de slag met het planten van de krokusknollen. Daarvan staat een film op Youtube.

Lees in Greenity van 11 oktober meer over het project 'De Dodendraad leeft'.

Fotocredit: Verhalis