14 mei 2020 Meer nieuws

Film over detectie voor nieuwe ziekzoekkar

Wageningen University & Research BU Glastuinbouw & Bloembollen heeft een film op haar site geplaatst over de detectie van tulpen met virus. In Bollenrevolutie 4.0 wordt gewerkt aan deze nieuwe ziekzoekkar.

In de PPS Bollenrevolutie 4.0 zijn er afgelopen weken met een groot aantal camera’s met een zogenoemde opname bak achter een trekker wekelijks opnames gemaakt om een automatisch systeem te kunnen maken om virus in tulpen te herkennen. In de film komen onder andere Rik Aelfers van Steketee, Martin van Dam en Thierry Stokkermans van Wageningen University & Research aan het woord, evenals Peter van Kampen van de BKD.

Vijftien kleurencamera's

Er wordt momenteel gewerkt aan een goede cameraherkenning voor TVX en tulpenmozaïekvirus. Daarbij wordt over bollenvelden gereden met 15 kleurencamera’s die onder verschillende hoeken beelden maken. De verzamelde beelden worden komende weken geanalyseerd om de software zo aan te passen dat de herkenning door gebruik van deep learning steeds nauwkeuriger wordt. Het algoritme wordt getraind.

Uiteindelijk moet deze PPS leiden tot een ziekzoekkar die de ziekten herkent en deze tulpen er ook uithaalt.  Bekijk op Youtube de film van de opnames door de opnamebak, onderdeel van de toekomstige ziekzoekkar.

Bollenrevolutie 4.0 is een vierjarig onderzoeksprogramma van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen van het ministerie van LNV. De uitvoering van deze Publiek-Private Samenwerking ligt bij een consortium van zeven partners. Dit zijn: KAVB, Anthos, Wageningen University & Research (WUR), Cremer Speciaalmachines B.V., Machinefabriek Steketee B.V., Agrisim B.V., BKD. Economic Board Greenport Duin & Bollenstreek en Rabobank Bollenstreek dragen vanuit hun Innovatiefondsen bij aan de financiering.