23 september 2022 Meer nieuws

Fieldlab van start

Bij de start van Fieldlab bij Wit Flowerbulbs in 't Veld is door de verschillende sprekers benadrukt dat de bollensector haar plaats in de maatschappij en de omgeving moet verdedigen met een flinke stap naar duurzame productie.

Fieldlab is volgens voorzitter Colja Corts van NLG Holland een laagdrempelig platform waarbij kwekers zich aan kunnen sluiten. Kwartiermaker Jeroen Onderwater van Fieldlab: "Hier kunnen we ideeën uitproberen die we eerder nog niet hebben uitgevoerd, gewoon op het bedrijf in de praktijk." Het is echter geen vrijblijvende speeltuin, want behalve de kwekers van NLG Holland zijn onder meer ook onderzoeksinstantie Vertify en handelskoepel Anthos, bloembollenbemiddelaars, Keukenhof en Vonk (voorheen Clusius College) bij het onderzoek betrokken. "Hopelijk hebben we over vijf jaar een grote slag geslagen bij het verbeteren van geïntegreerd en zelfs biologisch telen", sprak voorzitter Carlo Randag van Fieldlab.

Noodzaak

Directeur André Hoogendijk van de Brancheorganisatie Akkerbouw (BO) legde de volle schuur bij Wit uit dat de doelen van de akkerbouw en van de bloembollen - hij was eerder adjunct-directeur van de KAVB - niet ver uit elkaar liggen. "We moeten zorgen dat we aansluiten bij een gezonde leefomgeving en dat doen voedsel en groen en we maken gezondbuitgangsmateriaal, of dat nu voor de aardappelen of voor de bollen is. Sectoren als de onze, maar ook de veehouderij, moeten samenwerken om de plaats in Nederland te behouden."

'Parkstad Nederland'

De boodschap van Hoogendijk werd bekrachtigd door voorzitter Alex Datema (foto) van Boerenatuur. De melkveehouder is ervan overtuigd dat zowel akkerbouwers als melkveehouders en bloembollenkwekers moeten zoeken naar manieren om extensivering betaalbaar te houden. "Die extensivering komt er voor ons allemaal, ook al is dat niet onze keuze. Dan moet je wel nu bepalen of je bedrijf op de juiste plaats ligt voor de ambities die je hebt. Daarbij moet je kijken naar de maatschappij en de omgeving, want daar maak jij ook deel van uit. Tegelijkertijd heb je ook een rol in wat straks waarschijnlijk Parkstad Nederland wordt."