8 januari 2019 Meer nieuws

Expositie bloemen van Hendrik Valk

Museum de Zwarte Tulp in Lisse (ZH) toont van van 17 januari tot en met 14 april een kleine selectie schilderijen en tekeningen van tulpen en andere bloemen van Hendrik Valk. De kunstwerken waren niet eerder in een afzonderlijke tentoonstelling te zien.

De expositie is samengesteld door Caroline Roodenburg en Else Valk, een dochter van Hendrik Valk (Zoeterwoude 1897-Arnhem 1986). In Leiden, waar Valk opgroeide en als jonge kunstenaar met moderne stijlen experimenteerde, maakte hij rond 1918 kennis met Theo van Doesburg van De Stijl. Deze kunstbeweging werd wereldberoemd door de abstracte composities van onder anderen Van Doesburg en Piet Mondriaan. Wat deze Stijl-kunstenaars beoogden, was een 'pure' kunst van uitsluitend geometrische kleurvlakken en lijnen, gezuiverd van de alledaagse werkelijkheid. Met deze composities zouden ze, naar hun rotsvaste overtuiging, op den duur zelfs bijdragen aan een betere, harmonieuze samenleving.

Eigen weg

Die absolute ‘zuivering’ naar het abstracte ging Valk te ver, maar dat de zichtbare omgeving tot een veel helderder kern was terug te brengen, stond voor hem vast. Valk zou zijn eigen weg gaan en met grote regelmaat bloemen schilderen, onder andere diverse soorten tulpen en rozen en de veldbloemen die zijn vrouw Tanja graag in de natuur plukte. Meer informatie is hier te vinden.