18 oktober 2019 Meer nieuws

Export tot en met september 3,5% hoger

De exportwaarde van Nederlandse bloemen en planten tot en met het derde kwartaal van dit jaar bedraagt 4,8 miljard euro. Daarmee is de export 3,5% hoger dan vorig jaar tot en met september. Dat blijkt uit de statistieken van Floridata.

De groei van de plantenwaarde (4,4%) loopt onveranderd voor op de groei van de bloemenwaarde (2,9%). De cumulatieve exportgroei komt daarmee uit op 3,5%. “Aan de vooravond van een mogelijke Brexit wordt het spannend of we het jaar met een exportrecord kunnen afsluiten”, denkt directeur Matthijs Mesken van de VGB. “Een no-deal Brexit heeft grote gevolgen voor de gehele sierteelt, omdat bijna 14% van de totale export wordt afgenomen door het Verenigd Koninkrijk.”

Dikke plus in september

De exportgroei in september, die een extra handelsdag kende vergeleken met vorig jaar, sleept een dikke plus in de wacht van 7,3%. De exportcijfers laten zien dat zowel Italië als Duitsland opkrabbelt, al laten beide landen nog steeds een lichte krimp zien tot en met september 2019. De grootste groeier in de top 5 exportlanden is Polen met een groei van 11,6%. Ook de vraag uit andere Oost-Europese landen zet nog altijd door. “De top 10 exportlanden leverde 0,7% aandeel in, wat de verdere spreiding van bloemen en planten onderschrijft”, licht Mesken toe.

Consequenties Brexit

De export van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk groeit tot en met september met 3,5%, waarbij planten het beter doen dan bloemen. “Daarmee blijft de vraag naar bloemen en planten onverminderd ondanks dat we aan de vooravond staan van een mogelijke Brexit”, vertelt Mesken. “Op basis van de historische data vanaf 2012 doen we een doorberekening van de exportwaarde van 2020”, zegt Wesley van den Berg, manager Floridata. “Het is een prognose waarbij de toename van exportkosten vanwege mogelijke transportvertragingen buiten beschouwing gelaten is. Mocht een zachte Brexit de waarde van 1 pond stuwen naar 1,30 euro, dan zou dit een forse groei van exportwaarde voor bloemen en planten in 2020 opleveren. Wanneer bij een harde Brexit de waarde van het pond en de euro gelijk blijft, daalt de export naar Verenigd Koninkrijk met tientallen miljoenen in 2020. Een no-deal Brexit gaat het alleen maar erger maken waardoor de exportwaarde met meer dan 100 miljoen euro kan kelderen.”

“De Brexit heeft niet alleen gevolgen voor exporteurs op Verenigd Koninkrijk, maar voor de gehele vraag en aanbodmarkt van bloemen en planten”, waarschuwt Mesken. “Een te groot aanbod voor bepaalde productgroepen die in trek zijn bij Britse consumenten, kan leiden tot prijsdalingen.”