20 december 2019 Meer nieuws

'Europese Unie staat er slecht voor'

Er ligt volgens historicus en oud-politicus en Arend Jan Boekestijn een flinke uitdaging voor de handel, zei hij donderdagmiddag bij de eindejaarsbijeenkomst van handelsbelangenbehartiger Anthos in Sassenheim. Hij schetste een somber beeld van de toestand in de wereld. "Het ziet er niet goed uit."

Boekestijn zette eerst uiteen hoe de economie en de politiek zich vanaf circa 1500 ontwikkelden, maar somde al snel op welke destabiliserende ontwikkelingen nu spelen. "Het wordt de komende jaren bijzonder moeilijk voor de handel", voorspelde Boekestijn. Het wordt volgens hem steeds lastiger om markttoegang te houden tot landen en gebieden. "Trump en China voeren een handelsoorlog. De Brexit komt op een uiterst lastig moment. Het Midden-oosten destabiliseert door eigen toedoen of door de invloed van Poetin, Xi en Trump. Afrika lijdt onder de klimaatverandering en onder de beroerde kwaliteit van de regeringen en de Europese Unie heeft te kampen met opkomende populisme en nationalisme. Het vluchtelingenprobleem drijf de deelnemende landen uit elkaar."

Lichtpuntjes

Nadat hij uiteen zette hoe volgens hem Poetin, Xi en Trump samen met enkele andere sterke leiders achter deze ontwikkelingen zaten, probeerde hij de pijn te verzachten. "Gelukkig zijn de populisten verdeeld. Ze zijn opgenomen in het Europese democratische systeem, dat scheelt scherpe kantjes. Er is een gemeenschappelijk grensbeleid nodig om het vluchtelingenprobleem aan te pakken. samenwerking is dus noodzakelijk. Voorts liggen er ook kansen voor het westen, want leiders als Poetin van Rusland en Xi van China vrezen democratie. En we hebben de jeugd. Da die er anders over denkt, blijkt wel uit het feit dat ze tegen de Brexit zijn. Juist nu is een sterke Europese Unie nodig, om tegenwicht te bieden aan de grotere kans op oorlog, de opkomst van grote, autoritaire mogendheden en de regionalisering van de wereldeconomie."