14 september 2021 Meer nieuws

Europees kwekersrecht bollen ook 30 jaar

De Europese kwekersrechtbescherming voor bloembollen, asperges en houtige fruit- en siergewassen gewassen zoals bramen, frambozen, azalea en hortensia wordt met vijf jaar verlengd naar een periode van dertig jaar. Dat heeft het Europees Parlement gisteren, 13 september, besloten.

Branchevereniging Plantum is blij met dit besluit; deze extra beschermingsduur van het kwekersrecht voor deze gewassen is nodig om de nodige investeringen te kunnen blijven doen om betere en duurzamere rassen te ontwikkelen. Het zorgt er ook voor dat bij kleinere gewassen voldoende stimulans blijft bestaan voor rasvernieuwing, aldus de vereniging.

Te korte terugverdientijd

De tijd die nodig is om deze rassen te vermenigvuldigen, voldoende volume te creëren en om vervolgens een commerciële marktpositie op te bouwen, gaat bij gewassen als bloembollen veel trager, waardoor de effectieve tijd om inkomsten te genereren sinds het moment van de kwekersrechtverlening beperkter is dan bij andere gewassen. Kortom de tijd van 25 jaar is te kort om de investeringen in de rasontwikkeling terug te verdienen.

Sinds 2007 geldt in Nederland al een Nederlandse kwekersrechtbescherming van 30 jaar voor bloembollen. Door het besluit van het Europees Parlement wordt die langere periode van kwekersrechtbescherming nu ook van toepassing voor de Europese kwekersrechtbescherming.

Stimulans voor meer innovatie

De Europese Raad en de Landbouwcommissie van het Europees Parlement waren al akkoord met het voorstel. Met de plenaire stemming gisteren is dit nu ook door de meerderheid van het Europese Parlement bevestigd. De Nederlandse overheid en met name Europarlementariërs Bert-Jan Ruissen (SGP) Annie Schrijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) hebben zich de afgelopen jaren ingespannen voor deze aanpassing ter versterking van het kwekersrecht als stimulans voor verdere innovatie in de land- en tuinbouw.