16 juni 2020 Meer nieuws

Europese Commissie draait Britse eisen plantmateriaal terug

Het Verenigd Koninkrijk (VK) mag geen nieuwe eisen stellen aan plantmateriaal zolang het nog tot de EU behoort. Dat heeft de Europese Commissie 4 juni besloten. Het VK had extra maatregelen afgekondigd tegen onder meer de introductie van Xylella fastidiosa.

Het betreft onder meer de vaste planten Lavandula sp. en Rosmarinus officinalis. In principe is alle handel in plantmateriaal van deze gewassen weer mogelijk naar het VK met ingang van 20 juni 2020. Het is ongewis hoe het VK zal reageren op het besluit van de Europese Commissie. Bedrijven die bij handel naar het VK problemen ervaren, kunnen zich beroepen op het EU-besluit.

Geen PZ-plantenpaspoort

Als gevolg van het besluit van de Europese Commissie moeten Nederlandse bedrijven vanaf 20 juni stoppen met de afgifte van PZ plantenpaspoorten waarmee wordt aangegeven dat voldaan wordt aan de nieuwe vereisten van het VK.

Het inschrijven voor register- en groeiseizoencontroles voor export naar het VK in 2021 blijft wel mogelijk. De NVWA zal in samenwerking met Naktuinbouw de betrokken bedrijven hierover informeren.