30 augustus 2019 Meer nieuws

Erben Wennemars adviseert telers: 'Verander'

"Blijf veranderen", was de boodschap van spreker en schaatser Erben Wennemars, donderdagavond in het Scagon Theater in Schagen. De schaatskampioen sprak tijdens de slotbijeenkomst van Het Nieuwe Verwerken (HNV), een project gericht op duurzamere bloembollenverwerking. 

Volgens de schaatser is HNV een goed voorbeeld van de weg naar de overwinning, waar hij als schaatser in zijn toptijd tussen 2002 en 2006 ook altijd mee bezig was. "Ik was altijd bezig met de vraag hoe het beter kon, hoe het anders moest. Of het materiaal beter kon, de training anders. Binnen het project doen jullie dat eigenlijk ook. Doe je dat vol energie en passie, dan ben je geen winnaar. Dan ben je een kampioen", motiveerde hij de kwekers in de zaal.

Wennemars deed het voor zichzelf

Als schaatser draaide het bij Wennemars alleen om winnen. "Alleen om mezelf. Ik vond mezelf de beste en ik had gewoon recht op die medaille, omdat ik vond dat ik het hardste trainde. Achteraf begrijp ik niet dat ik zo arrogant kon zijn. Nu weet ik dat het om samenwerking draait, dat je het niet alleen doet. Dat doen jullie ook", hield hij zijn gehoor voor. "Wees altijd wakker, sta altijd aan. Hoe beter je wordt, hoe sneller je kunt veranderen."

Foto: Arjen Vos/Greenport Duin- en Bollenstreek