4 februari 2020 Meer nieuws

EPA: glyfosaat geen risico voor mens

Glyfosaat is niet kankerverwekkend. Het Amerikaanse milieuagentschap EPA communiceerde dit vorige week naar aanleiding van het afronden van een onderzoek naar glyfosaat.

Dit meldde Boerderij onlangs in een bericht. Hiermee bevestigde EPA haar eerder ingenomen standpunt in mei 2019 over de werkzame stof. “EPA concludeert dat er geen risico’s zijn voor de menselijke gezondheid als glyfosaat wordt gebruikt volgens het gebruiksvoorschrift en dat het niet kankerverwekkend is”, zo schrijft EPA.

Weerlegt 'waarschijnlijk kankerverwekkend'

Boerderij meldt dat andere instanties, zoals het Canadese Pest Management Regulatory Agency, de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa, het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung, het Europese chemicaliën agentschap Echa en het gezamenlijk comité voor pesticiden van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldvoedselorganisatie eerder al tot dezelfde conclusies kwamen. Het internationaal agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (IARC) bestempelde glyfosaat in 2015 als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’.

Wel ecologische bezwaren

EPA gaf vorig jaar mei al aan dat kankerverwekkendheid bij de mens niet is aangetoond. Wel gaf ze aan dat er ecologische bezwaren zijn tegen het middel. Het milieuagentschap raadt daarom aan dat er maatregelen genomen moeten worden om te zorgen dat boeren en telers het middel gericht gebruiken op de te bestrijden plaag. EPA vindt dat bestuivers moeten worden beschermd en resistentievorming moet worden voorkomen.