25 maart 2020 Meer nieuws

'Enjoy de flowers, at home'

Enjoy the flowers. Respect our pride wordt dit jaar Enjoy the flowers, at home. Op deze manier wordt geprobeerd om de verkoop van bloemen te stimuleren én het bezoek aan de bloeiende bollenvelden te matigen. Kwekers die wel overlast van bezoekers op hun velden hebben, kunnen dranghekken halen.

Vorig jaar werd een campagne begonnen met de slogan Enjoy the flowers. Respect our pride. Hiermee moest aan de bollentoeristen duidelijk worden gemaakt dat ze wel van de velden mogen genieten maar niet tussen de bloembedden moesten gaan lopen. Er werden zogeheten bollenambassadeurs geworven. Deze vrijwilligers moesten de toeristen uitleggen waarom een wandeling in een bollenveld geen goed idee is.

'At home'

De campagne zou dit jaar een vervolg krijgen. Hiervoor waren inmiddels zeventig ambassadeurs geworven die in april op pad zouden gaan. Er waren hesjes gemaakt en er was een cursus voorbereid voor deze vrijwilligers. Alle activiteiten zijn nu opgeschort. Volgens Esther den Hertog van Flower Science kunnen toeristen geen welkom worden geheten terwijl de overheid iedereen oproept thuis te blijven. "Dat zou nu een gekke boodschap zijn. En hoezeer het ons spijt, we moeten deze campagne nu even stoppen. We zijn bezig om alles om te bouwen naar Enjoy the flowers, at home. Zo hopen we de druk op de streek te verminderen én mensen naar de reguliere verkoopkanalen te sturen."

Drankhekken ophalen

Dat betekent niet dat er helemaal niets wordt gedaan voor bollentelers die de komende weken geconfronteerd worden met toeristen op en bij hun velden. Zij kunnen dranghekken ophalen om hun velden af te sluiten. En als de druk te hoog wordt, kunnen zij contact opnemen met de campagnecoördinator Peter Lindaard: peter@flowerscience.nl. Hij kan signalen doorgeven aan de betreffende gemeenten zodat eventuele maatregelen getroffen worden.