16 augustus 2019 Meer nieuws

Elske Doets: 'Ondernemen is een tango'

Gastredacteur Freddie Prins van Aad Prins Leliecultures interviewde directeur-eigenaar Elske Doets van Doets Reizen voor Greenity. "Ondernemen is als een tango: je gaat vooruit en je gaat achteruit", zegt Doets, die vooral ingaat op overname van het bedrijf van haar vader.

Doets studeerde rechten, maar wilde zich niet toeleggen op het oplossen van problemen van anderen. Toen haar vader vroeg of ze Doets Reizen van hem wilde overnemen, zei ze meteen ja. "Ik heb niet nagedacht over de consequenties en risico’s, ik deed het gewoon. Terwijl het achteraf gezien wel een bizarre stap was. Mensen denken vaak dat je een familiebedrijf in de schoot geworpen krijgt en dat je als ondernemer per definitie rijk bent. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het bedrijf was al op koers en winstgevend. Ik ging op mijn 28e een miljoenenschuld aan."

Persoonlijke en zakelijke relatie

Prins merkt op dat het best lastig is om beslissingen te nemen samen met iemand van een andere generatie waarmee je niet alleen een zakelijke relatie hebt, maar ook een persoonlijke. Doets: “Hij heeft mij enerzijds veel ruimte gegeven, anderzijds wilde hij ondanks dat hij het eigenaarschap had overgedragen toch graag de controle houden. Dat is een enorme strijd geweest met heel veel pijn. Daar wil ik jonge ondernemers voor behoeden. Je kunt nog zo’n sterke band met elkaar hebben, maar op het moment dat er tevens een zakelijke relatie is, gaan er tegengestelde belangen spelen en word je ook elkaars concurrent."

'Continu opletten'

In Doets' eerste ondernemersjaar (2001) kreeg ze 9/11 voor haar kiezen. Haar vader deed toen op eigen initiatief de crisiscommunicatie met de media. "Ik was op dat moment directeur-eigenaar en pas later realiseerde ik me dat ik dat natuurlijk zelf had moeten doen. Je moet als nieuwe generatie continu opletten en je vinger opsteken. Maar dat is best moeilijk en dat geeft spanning, want het is toch je vader. Jij moet alleen maar lachen."

Hechte band valkuil

Herkenbaar, vindt Prins. Ze heeft een hechte band met haar vader. "Dat is soms een valkuil. Als toekomstige generatie wil ik nu al mijn stempel drukken op bepaalde zaken en ben ik heel bewust bezig om mijn plek te veroveren. Mijn vader vindt mij daarin soms veel te mans. Hij is bovendien nog steeds de eigenaar."

 

Lees het complete interview in Greenity 47, die vandaag op de mat valt.