10 mei 2019 Meer nieuws

Eerste veilweek: ‘Kritisch op gewasstand en verkoopbaarheid’

Vanwege bedrijfsbeëindiging veilde het groeneveilingteam van CNB 10 mei voor Firma G.C.M. van Diepen uit Callantsoog en J. Clemens Jr. uit Breezand. Tulp, narcis, Allium, krokus en Chionodoxa werden aangeboden. Alle partijen zijn verkocht.

Op deze veildag met een gevarieerd assortiment was het publiek voldoende aanwezig. De groen te veilen partijen waren volgens het veilingteam onder goede condities geplant en stonden er prima bij.

Eerste veilweek voorbij

Het CNB groenveilingteam kijkt terug op een eerste veilweek en kan stellen dat de stand van het gewas belangrijk is voor de verkoop van de bollen. Erik Barnhoorn van het veilingteam: “Vorig jaar was het veilen makkelijker. Dit jaar moeten we er meer moeite voor doen. De reden hiervoor is dat er door kopers kritischer wordt gekeken. Kopers letten vooral op de gewasstand en de verkoopbaarheid.”

Belangstelling voor speciaal sortiment

Soorten die praktisch nooit worden geveild, zoals de Chionodoxa en Allium Christophii, kunnen rekenen op gemiddelde belangstelling. “Niet iedereen kan deze soorten telen. Maar dit veilen we niet elk jaar, daarom is de belangstelling voor dit speciale sortiment goed”, geeft Barnhoorn aan. Deze soorten gingen naar kwekers die het gewas reeds telen.

'De veilingen komen overeen met onze schatting'

Vooraf maakt CNB een schatting van de opbrengst. Deze is voor beide opdrachtgevers uitgekomen. “Je moet kijken naar het totaalbedrag. Binnen het sortiment zitten altijd plussen en minnen. Maar deze veilingen komen overeen met onze schatting. Beide opdrachtgevers zijn dan ook meer dan tevreden.”

De gemaakte prijzen

Bekijk de gemaakte prijzen van de veiling van Firma G.C.M. van Diepen.
Bekijk de gemaakte prijzen van de veiling van J. Clemens Jr.

Groene veilingen in week 20

Volgende week gaat het groeneveilingteam van CNB verder. Het bedrijf Erven W.J. Klijn uit Egmond aan den Hoef laat maandag 13 mei 3.500 rr Fritillaria goren veilen. Verder veilt CNB in week 20 voor bloembollenbedrijf Brouwer (14 en 16 mei), Ph. Hoogland (15 mei), Salm Flora (15 mei) en voor Noordkop Bulbs (16 mei). Dan zit de tweede veilweek voor CNB erop. Hobaho heeft de laatste dag van week 20 een groene veiling staan. Ze veilen 17 mei tulpen voor H.A. Zomerdijk.

Overzicht komende veilingen

Bekijk het overzicht van de komende groene veilingen.