19 november 2019 Meer nieuws

Eerste sneeuwklokje in KAVB-keuringszaal

Het blijft elk jaar weer een bijzonder moment: de herfstbloeiende sneeuwklokjes in de KAVB-keuringszaal. Dit jaar was het Sjaak de Groot die op 18 november een pot vol bloeiende exemplaren liet zien van de ondersoort Galanthus reginae-olgae ssp reginae-olgae (foto).

Het is de vroegstbloeiende van de twee ondersoorten en onderscheidt zich van de andere soort doordat er nauwelijks blad te zien is als deze soort gaat bloeien. Wat later bloeit G. reginae-olgae ssp vernalis, die meestal wel blad heeft bij de bloei. Deze sneeuwkloksoort werd in 1876 ontdekt door de Griekse botanicus Orphanides en komt voornamelijk in Griekenland voor.

Bestakken van Chasmanthe

Een mooier contrast tussen de eerste bloei en de laatste was bijna niet denkbaar bij de inzending van Fa. J.H. Oostdam uit Voorhout. Dat bedrijf zette nog een vaas neer vol bestakken van Chasmanthe floribunda ‘Saturnus’ (foto rechts). Deze zomerbloeier uit Zuid-Afrika laat vooral in augustus en september zijn warme kleuren zien. Na de bloei ontstaan zaaddozen, die ook hun sierlijke charme hebben. Bestakken van Chasmanthe en Crocosmia zijn een gewild product in de bloemsierkunst.

Fel oranjerode Leonurus

Ten slotte zette Fa. H.J. van Eeuwijk nog een pot neer met de fel oranjerode Leonurus leonites. Ook deze sierplant komt uit Zuid-Afrika en bloeit van juli tot en met november. De plant wordt in het land van oorsprong ook gebruik als verdovend middel.